Vogels fotograferen: waar te beginnen?

Vogels fotograferen: waar te beginnen?

Robin Rhijnsburger 806
Wil jij je specialiseren in vogelfotografie? Of vind je vogels gewoon mooi en wil je ze eens vastleggen op een foto? Dan hebben we een aantal tips voor je, zodat je met goede foto’s van vogels thuiskomt.

Locatie

Wilde vogels zijn over het algemeen schuwe beestjes. Zorg daarom dat je een schuilplaats voor jezelf maakt, zodat je niet vol in het zicht zit. Op deze manier komen de vogels vaak dichterbij en kun je ze makkelijker fotograferen.
Het handigst is om eerst in je eigen achtertuin te oefenen. Je kunt vogels lokken door voer neer te leggen. Je kunt het voer het beste ergens neerleggen waar je zeker bent van een rustige achtergrond en een goede lichtinval. Vogels zijn gek op water, dus een vijvertje of een vogelbadje plaatsen is daarom ook een goede tip om vogels te lokken.

Foto: Knoeri Fast

Camera instellen

Wanneer je jezelf geïnstalleerd hebt, is het van belang dat je je camera goed instelt. De sluitertijd is hier van groot belang. Omdat vogels zo snel zijn, is een snelle sluitertijd noodzakelijk. Denk aan minimaal 1/400 seconde. Je wilt graag de achtergrond wazig hebben, dus kies daarom een groot diafragma. Meestal is f/5.6 hiervoor een goede keuze, maar je moet ook rekening houden met de lichtomstandigheden. Het is dus een kwestie van uittesten wat het beste werkt in jouw situatie.

Scherpstellen

Wil je vliegende vogels fotograferen? Dat is natuurlijk een stuk moeilijker dan een vogel die ergens stilzit. Voor vogels in vlucht heb je een nog kortere sluitertijd nodig, minimaal 1/1000. Je camera kan jou helpen bij de scherpstelling. Zet je scherpstelling op Continue Focus (Nikon) of Al Servo (Canon). Indien mogelijk, zet je je de camera op ‘dynamisch’ (Nikon) of AF Point Expansion (Canon).

Om de kans te vergroten dat je een goede foto maakt, kun je de ontspanstand op Continu Hoog zetten. Hierdoor blijft je camera foto’s maken zolang je de ontspanknop ingedrukt houdt.

Foto: S. Bijkerk

Uit de hand fotograferen

Het wordt niet aangeraden om vogels te fotograferen met behulp van een statief. Hierdoor ben je niet flexibel en dus niet in staat om een vogel te volgen met je camera. Het is in dit geval wel handig om een camera of een lens met beeldstabilisatie te hebben. Lees hier meer over beeldstabilisatie en hoe je het gebruikt.

Wat is jouw mooiste vogelfoto? Je kunt hem delen in onze gallery!

afbeelding van Dennis Wachtel

Leuk artikel Robin...thx