Foto's van vogels in vlucht

Amy Schutte 2168
Vogels zijn een dankbaar onderwerp voor fotografie, al heb je er wel een flinke dosis geduld voor nodig. En om vogels in vlucht te fotograferen, moet je dan opeens weer snel reageren.

Daarnaast loop je tegen flink wat uitdagingen aan. De lichte lucht zorgt voor veel contrast met het dier. Bovendien bewegen ze snel, en is er vaak sprake van een grote afstand tussen jou en de vliegende vogel. Met deze tips lukt het jou om vogels in vlucht vast te leggen!

Gebruik diafragma- of sluiterprioriteit

Je hebt een aantal standen op je camera. Volledig automatisch en de manuele stand zijn het meest bekend, maar je hebt daar ook iets tussen: de prioriteitsmodi, eigenlijk half-automatische standen. Deze worden overigens ook regelmatig gebruikt door professionele fotografen, zeker in situaties waarin je als fotograaf snel moet reageren. Met diafragmaprioriteit (Av/A) controleer je zelf het diafragma, en daarmee vooral de scherptediepte van je foto. Is er echter weinig omgevingslicht, dan heb je kans dat de sluitertijd te lang wordt en er bewegingsonscherpte optreedt in je foto’s. Je kunt dan beter de sluiterprioriteit (Tv/S) kiezen. Hiermee bepaal je of de actie ‘bevroren’ wordt, of kun je voor bewegingsonscherpte kiezen.

Beweging bij vogels in vlucht

Dat brengt ons op het tweede punt. Wanneer vogels vliegen, kun je met je foto in principe twee kanten op: je kunt de beweging bevriezen, of juist bewuste bewegingsonscherpte in je foto opnemen. Vleugels bewegen enorm snel, dus als je de beweging wil bevriezen, zoals dat de fotograaf van deze foto goed gelukt is, zul je een hele korte sluitertijd nodig hebben. De fotograaf heeft hier 1/3200 gebruikt. Zou je een langere sluitertijd kiezen, dan zouden de vleugels steeds minder scherp worden. Wanneer je een korte sluitertijd gebruikt, zul je de lichtopbrengst voor je camera ergens anders vandaan moeten halen. In dit geval werd een diafragmaopening van f/5.6 gebruikt, de ISO werd hier flink opgeschroefd, namelijk naar 800. Je kunt de bewegingen van snelle vogels dus het beste ‘bevriezen’ wanneer je over voldoende omgevingslicht beschikt.

Maak de belichtingsinstellingen op het onderwerp

Om een succesvolle foto te maken van vogels in vlucht, wanneer je te maken hebt met hoge contrasten, is het een goed idee om de belichting van het onderwerp als uitgangspunt te nemen. Richt je focuspunt op het dier zelf en maak je belichtingsinstellingen aan de hand van de meting die je camera geeft. Het dier is immers je onderwerp, dus dat is een goed uitgangspunt. Als je midden op de dag aan het fotograferen bent, is er een kans dat de achtergrond overbelicht is. Of, bij een wit dier, de achtergrond heel grauw. Maar je kunt beter de omgeving corrigeren in de nabewerking, dan het onderwerp zelf. Bij sommige camera’s is het mogelijk om het histogram in beeld te houden (meestal via LiveView, bij sommige systeemcamera’s ook in de zoeker), zodat je kunt voorkomen dat de achtergrond overbelicht raakt. Wanneer je in RAW fotografeert, kun je het onderwerp in de nabewerking dan lichter maken.

Autofocus

De meeste camera’s geven je de mogelijkheid om continue autofocus (AF-C of AI-Servo) te kiezen. Hiermee focus je op een onderwerp, en de camera ‘volgt’ dat onderwerp wanneer het beweegt. Zo kun je de scherpte vasthouden op een bewegend onderwerp. Zit je onderwerp stil, dan kun je AF-S (of One-Shot AF) gebruiken. Je kunt bij continue autofocus uitstekend de backbutton focus, of AF-On knop inzetten op je camera. Zo bepaal je zelf waar de scherpte ligt, en je camera volgt het onderwerp. Het vergt enige oefening, maar als je eenmaal gewend bent aan backbutton focus is het een waardevolle tool voor fotografie. Zeker voor het fotograferen van vogels.

Standpunt is belangrijk voor vogels in vlucht

Dit is nog een uitdaging voor het fotograferen van vogels in vlucht. Je standpunt heeft enorm veel invloed op de impact van de foto. Een vogel die recht op je lens afvliegt geeft een heel andere dan de onderkant van een overvliegende foto. Je zult daarvoor waarschijnlijk zelf hoger moeten. Er zijn speciale vogelspot plekken te vinden, sommige verhoogd. Bij de waterkant heb je ook een betere kans om vogels op ooghoogte te fotograferen, wanneer ze landen of wegvliegen. Ook kun je eens een vogelshow bezoeken.


 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy