Uitleg bij de foto: Rob Van Thienen

sanne 1670
Soms zie je een opmerkelijke, mooie of technisch interessante foto waarvan je graag zou willen weten hoe deze tot stand is gekomen. In deze rubriek geven fotografen uitleg over een foto. Deze keer is dat een foto van Rob van Thienen die een creatieve foto van een huisdier maakte.

rob van thienen

Instellingen

'Op een snikhete dag liep ik een groep wandelaars tegen het lijf wiens honden maar al te graag een koele duik namen in de vijver vlakbij. Toen ik merkte dat de honden na elke duik hun vacht droog schudden greep ik de kans om daar een foto van te maken. Alhoewel honden al jaren tot mijn favoriete onderwerp behoren, bleek het technisch niet zo makkelijk te zijn om deze ongewone actie correct te belichten. Door het uitschudden van de vacht ontstaat er een geweldige cirkel van licht (overbelichte waterdruppels) die er voor zorgt dat je lichtmeter 'bedrogen' wordt. Het gevolg is een (te) korte belichting, dus een (te) donker belicht onderwerp. De oplossing hiervoor was de belichting vast in te stellen (na een snelle spotmeting op de hond) vooraleer die aan het schudden gaat. Vanzelfsprekend ook veel geluk bij het juiste moment van afdrukken, en de bereidwillige medewerking van het hondje zelf. Ik heb de foto gemaakt met een Canon 1DMkIV, een sluitertijd van 1/1000 seconden, een diafragma van f/5 en een iso van 800.'

Tips

Rob geeft vier tips:

1. Altijd een laag standpunt
2. Zorg voor wat ruimte in je beeld
3. Leer uit je missers, analyseer je goeie opname
4.Wees geduldig met het onderwerp en geef een burst (serieopnames) als het de moeite is om af te drukken.

Rob Van Thienen (47)

'Ik ben amateurfotograaf sedert mijn 18de en ben een groot fan van high speed filmopnames zoals je ze wel vaker op National Geographic ziet. Ik probeer die techniek om te zetten naar mijn fotografie, tegelijk ben ik altijd op zoek naar een speciaal onderwerp/ een ongewone actie. In de hedendaagse fotografie moet je altijd proberen te innoveren met een beeld wat mensen niet dagelijks te zien krijgen.'

afbeelding van sanne
Door: Sanne Ruhaak

Sanne Ruhaak | Redacteur

Sanne (1985) studeerde Literatuurwetenschap en Nederlandse taal en cultuur. Gewapend met een goede internetverbinding, een telefoon en een scherpe pen, verzorgt ze nieuwsberichten en achtergrondartikelen voor DIGIFOTO Starter. Zit ze niet achter haar pc, dan reist ze met haar kladblok het land rond voor interviews.

Bekijk alle artikelen van Sanne

afbeelding van Irma Gorter

Leuk zo'n foto. Dit idee had ik ook in gedachten toen ik tijdens de cursus de opdracht kreeg, zet je hond op de foto, waarin je iets meer van je hond laat zien. Dus ik dacht aan onze Toller Retriever, die net als jouw hond graag zwemt en daarna dus uitschudt.
Mij is het nog niet helemaal gelukt, maar ga zeker met jouw tips aan de slag! Groets van Irma