Hoe zet je een fotografieproject op

Hoe zet je een fotoproject op

Senta Bemelman 785
Wanneer je voor het eerst een camera oppakt, dan gaat direct een nieuwe wereld open. Voor persoonlijke ontwikkeling zijn fotografieprojecten een goede leerschool. Leer nu hoe jij stap voor stap een fotoproject opzet.

Een fotoproject starten klinkt als een hele onderneming, in de praktijk valt dit mee. Nu is het nog makkelijker door het stappenplan van Fstoppers. 

Stap 1: Brainstorm

Dee eerste fase bestaat uit plannen. Zoek onderwerpen die je inspireren. Denk op dagelijkse basis aan fotografie en ga zoveel mogelijk op pad met je camera. Kijk in je omgeving of je mensen met inspirerende beroepen of bezigheden kent. Die kunnen vaak een inspiratie zijn voor een serie.  Zo kan, bijvoorbeeld, een toevallig kiekje van je een hond voordat hij eten krijgt, leiden tot een leuke reeks met blikken vol verlangen. 

Stap 2: voorproductie

Als je eenmaal  ideeën hebt dan kun je deze omzetten in concrete plannen. Maak afspraken met mensen, organisaties en andere instanties die jou bij je project kunnen bijstaan.  Focus hierbij meer op je creatieve beweegredenen dan op de mogelijke financiële steun.  Wees ook geduldig, fotografieprojecten kunnen een lang traject zijn. 

Stap 3: Productie

Zorg dat je goed voorbereid bent. Het is mogelijk dat je voor sommige foto’s een kort tijdsbestek hebt, dan is een goede voorbereiding des te belangrijker. Maak duidelijke afspraken en licht het idee van je fotoproject toe. Kies daarnaast voor een gemakkelijke opzet van licht, zodat dit minder tijd kost. Dan ben je niet een halfuur bezig met het opzetten, maar kun je die tijd besteden aan fotograferen. 

Stap 4: post-productie

Een groot gedeelte van de post-productie bestaat uit nabewerking. Daarna kun je ook nadenken over de fysieke vorm van je foto’s. Op welk formaat print je ze? En hoe presenteer je deze?

Lees het uitgebreide stappenplan op de website van Fstoppers

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta