Gezinnen fotograferen: interactie en emotie

Gezinnen fotograferen: interactie en emotie

Fokelien Broekstra 400
Gezinnen zijn soms best lastig om te fotograferen, je moet zowel de kinderen als de volwassenen op hun gemak stellen en zorgen dat ze zichzelf zijn op de foto. Met onze handige tips kun je makkelijker tot dit resultaat komen.

Laat het gezin iets doen

Het is makkelijk om een studioportret te maken. Iedereen wordt op een plek gezet en moet vervolgens lachen. Als je goed kunt praten weet je de spanning bij iedereen weg te nemen en is het dus een leuke foto. Maar wat nou als jouw gezin naar buiten wil en juist een leuke spontane foto wil hebben? De oplossing is om het gezin iets te laten doen. Laat ze bijvoorbeeld elkaar door kietelen, knuffelen, samen een spelletje doen of gewoon een rondje lopen. Je zult merken dat er tijdens een dergelijk activiteit iets gebeurt en dit leuke en spontane beelden oplevert.

Beweging in de foto

Tijdens de activiteiten zullen de gezinsleden flink bewegen. Bij een goed belichte omgeving kun je prima de ISO-waarde omhoog schroeven om de sluitertijd zo kort mogelijk te kunnen houden. Je wil immers niet dat het hoofd van één van de kinderen onscherp is door een snelle beweging.

Zichzelf zijn

Het belangrijkste is dat iedereen zichzelf is. Laat iedereen zijn eigen rol vervullen binnen het gezin. Je zult merken dat ze in een ongedwongen sfeer vanzelf terugvallen in hun eigen rol en hierdoor een eigen spel gaan spelen. Zorg dat je altijd even de tijd hebt om dit moment af te wachten. Als je een mooi moment hebt gezien kun je prima vragen of dit nog eens herhaald kan worden. Hierdoor kun jij samen met het gezin de mooiste foto’s creëren.
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien