Drones steeds populairder

Drones steeds populairder

Senta Bemelman 2842
Drones duiken op steeds meer plaatsen op. Zo heeft de wereldskifederatie FIS, na een incident op de piste, drones bij wereldbekerwedstrijden verboden. Skiër Marcel Hirscher werd bij de wereldbekerwedstrijd in het Italiaanse Madonna di Campiglio bijna geraakt werd door een neerstortende drone.

In mei 2015 voorspelde Business Insider dat vanaf 2015 het gebruik van drones de komende vijf jaar met negentien procent zal toenemen onder consumenten. Voorheen werden drones voornamelijk voor militaire doeleinden gebruikt en was het nog vrij uniek om in het bezit te zijn van een drone.


De Utrechtse Domtoren gefilmd met een drone © Jelte Keur

Drones in de toekomst

Tegenwoordig kun je met een redelijk budget (€50-€200) al een eigenaar zijn. Ook worden monumenten en spooksteden, zoals Chernobyl, met drones gefilmd. De apparaten zijn ook handig voor niet-artistieke functies, zoals: het bezorgen van postpakketten, als ondersteuning in politieacties of zelfs als 'Drone blender'. De NOS voorspelt zelfs dat drone racen een fenomeen zal worden.

In 2016 gaat de drone zich volgens Dronewatch nog verder ontwikkelen. Zo is het de vraag of een droneregister komend jaar tot stand komt, de wet- en regelgeving is namelijk op dit moment nog in ontwikkeling. Drones worden kleiner en goedkoper, waardoor ze toegankelijker zijn voor consumenten. Ook hebben de drone ontwikkelingen negatieve effecten, er gebeuren nog geregeld ongelukken met de kleine vliegmachines.


De brug bij Enkhuizen © PJ Feldberg The Flying Dutchmen

Fotografie en videografie na 2015

Dronefoto- en videografie zal, volgens Dronewatch, na 2015 als mainstream beschouwd worden. De content zal meer inhoud moeten geven om nog indruk te kunnen maken op het publiek. De technische mogelijkheden van de drone worden ook uitgebreid de komende jaren. In novemer 2015 was de eerste vlucht en duik van de drone die zowel in de lucht, als onderwater, kan filmen.


Het vervallen Tropicana zwemparadijs in Rotterdam © Bouke van Veen


Chernobyl jaren na de nucleaire ramp © Danny Cooke

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta