Basiscursus: Foto's maken met een creatieve achtergrond

Basiscursus: Foto's maken met een creatieve achtergrond

Marina Smits 2226
Wil je foto's maken met een mooie egale, of juist creatieve achtergrond, dan kun je het beste in de studio aan de slag gaan. Heb je niet de beschikking over een studio? Geen nood! Wij laten zien hoe je met eenvoudige hulpmiddelen fraaie productfoto's of portretten maakt met een creatieve achtergrond.

Als fotograaf is het een uitdaging om creatief te zijn en steeds nieuwe dingen verzinnen. Dit kan zijn door het model op verschillende manieren te laten poseren, een ander standpunt te kiezen of te spelen met de achtergrond. Voor productfotografie is het erg belangrijk dat de achtergrond niet afleidt en er geen storende elementen in zitten. Ook bij het portretteren is het belangrijk dat de aandacht gaat naar het model en niet naar iets dat te zien is op de achtergrond. In dit artikel geven we tips voor het maken van foto's met creatieve achtergronden, zonder dat je daar een studio voor nodig hebt.

cadeaupapier

Een rol cadeaupapier kost bijna niets, maar kan wel zorgen voor een mooie egale achtergrond met een toepasselijke kleur. Een gekleurde achtergrond past niet altijd bij een onderwerp. Wil je een witte achtergrond? Gebruik dan de achterkant van het cadeaupapier.

Benodigdheden:

• Camera
• Rol (stevig)
• inpakpapier
• Plakband
• Egale ondergrond
• Voldoende licht

Aan de slag

Zoek een plek in huis waar voldoende ligt binnen komt. Bijvoorbeeld op een tafel bij het raam of tegen een muur. Zorg dat je alle benodigdheden in de buurt hebt liggen en stal de producten die je wilt fotograferen uit op een egale ondergrond. Je kunt bijvoorbeeld een tafel gebruiken. Heeft de ondergrond niet de gewenste kleur? Gebruik dan bijvoorbeeld een vel papier. Je kunt ook de rol cadeaupapier aan de muur hangen en over het oppervlak uit laten rollen. Je krijgt dan hetzelfde effect als in een echte fotostudio met een achtergrondrol.


Wij hebben hier gekozen voor een groentint achter deze taarten, zodat de taarten iets beter uitkomen. Deze foto hebben we gemaakt door de taarten op tafel te zetten en het cadeaupapier achter de taarten te hangen. Zorg ervoor dat het cadeaupapier goed strak hangt zodat er geen vouwtjes te zien zijn. Foto © Marina smits

Tips:

• Koop cadeaupapier in verschillende effen kleuren en met een patroontje, zodat je altijd een geschikte achtergrond hebt.
• Hoe dikker het cadeaupapier is, hoe makkelijker het recht blijft staan en er geen kreukels in komen.
• Zorg voor voldoende licht. Maak de opstelling Kijk vooraf goed of er voldoende licht is. Probeer het bijvoorbeeld op een tafel of een muur bij het raam.
• Zet de camera op een statief, zodat je rustig de compositie kunt bepalen en scherpe foto's kunt maken met een lange sluitertijd.

'Screensaver' voor productfotografie

Misschien heb je al zonder dat je het weet de juiste ingrediënten in huis voor het maken van een productfoto met een creatieve achtergrond. We gaan het scherm van onze laptop gebruiken als achtergrond. De mogelijkheden zijn eindeloos, want je kunt iedere afbeelding kiezen die je wilt. Gebruik bijvoorbeeld een mooie abstracte screensaver, of maak zelf een creatieve foto die je als achtergrond kunt gebruiken.

Benodigdheden:

• Camera
• Laptop of computerscherm
• Zwart of wit (glanzend) papier
• Bureaulampje
• Velletje printpapier
• Statief (geen vereiste)

Aan de slag

Zorg dat de foto het hele beeldscherm vult. Dit kan je doen door er een screensaver van te maken, of de afbeelding op het volledige scherm weer te geven. Gebruik je de monitor van je computer, maak dan een verhoging van een stapel boeken, zodat je het product op gelijke hoogte als de achtergrond kunt plaatsen. Met een laptop is dit niet nodig, omdat het scherm al vrij laag is. De ondergrond waar je het product op zet is ook belangrijk. Door een vel glanzend papier (zwart of wit) te gebruiken reflecteert de achtergrond in de ondergrond. Dat kan een mooi effect opleveren.


Foto © Marina Smits

Tips:

Om een nog mooier effect te creëren, kun je links of rechts naast het product een lampje aanzetten. Houd een wit papiertje tussen het product en de lamp en je zult zien dat het de foto net iets mooier maakt. Gebruik een vel glanzend fotopapier als ondergrond. Daarmee krijg je een reflectie van de afbeelding op het scherm te zien in de ondergrond. Dit geeft het resultaat een extra boost.

Portret met zwarte achtergrond

De twee creatieve achtergronden die we nu besproken hebben zijn toe te passen bij het fotograferen van kleine producten, maar wat als je een model - of zelfs een paard - wilt vastleggen met een zwarte achtergrond? Ook dat kan zonder studio, door het model in de deuropening te zetten van een donkere ruimte.

Benodigdheden:

• Camera
• Donkere ruimte met grote (deur)opening
• Voldoende daglicht
• Vuilniszakken

Ruimtes

Niet iedereen heeft een paardenstal tot zijn of haar beschikking. Of misschien wil je geen paard fotograferen, maar alleen een model. Je kunt hetzelfde thuis doen, door het model in de deuropening van een donkere kamer te zetten. De ruimte voor de kamer moet hiervoor wel lichter zijn, zodat het model goed te zien is. Daglicht levert de mooiste resultaten en natuurlijke kleuren op.


Wil je een paard op de foto zetten waarbij de achtergrond zwart is? Een paard in een studio krijgen is niet heel makkelijk, maar het antwoord op de vraag ligt dichterbij dan je denkt. Ieder paard heeft een stal en meestal is dat een groot donker hok met aan één kant een deuropening. Door het model en het paard in de deuropening te zetten, worden zij goed belicht en blijft de achtergrond donker. Foto © Marina Smits

Tips:

Heb je een schuur of garage naast het huis? Dit is de perfecte plek om een portretfoto met zwarte achtergrond te maken. Zet je model in de deuropening en klikken maar! Als de ruimte toch nog te licht is om een zwarte achtergrond te krijgen, zorg dan dat je de ramen verduistert met de gordijnen of een rolluik. Heb je dat niet? Dan kun je de ramen afplakken met vuilniszakken.