Basiscursus: Productfotografie (deel 2 - praktische tips)

Basiscursus Productfotografie: Deel 2 - Praktische tips

Redactie digifoto Starter 10052
Bijna iedereen heeft wel eens wat gekocht of verkocht op Marktplaats. Vooral het plaatsten van een advertentie is nog een hele kunst. Een goede beschrijving, de juiste vraagprijs maar vooral: de foto's. Met goed beeldmateriaal heb je een stapje voor op de concurrentie. Maar hoe maak je nou precies goede foto's van producten? Vandaag deel 2: de praktische tips.

Een goede productafbeelding kan  zomaar het verschil maken tussen een product verkopen voor een goede prijs, en dat je het aan de straatstenen niet kwijtraakt. Je kunt dus letterlijk geld verdienen met goede foto's! Nog mooier is dat je daarvoor absoluut geen topfotograaf hoeft te zijn en ook geen peperdure camera nodig hebt. Met wat simpele trucjes ben je er vaak al.

Kleine voorwerpen

Het fotograferen van kleine voorwerpen zoals speelgoed, servies of sierraden heeft een groot voordeel: door de compacte afmetingen van deze producten kun je ze precies neerzetten zoals je dat zelf wilt. Maar juist die extra controle kan ook lastig zijn, je hebt immers veel meer dingen om rekening mee te houden. Stap voor stap lopen we door het proces heen, zodat ook jij straks perfecte productfoto’s kunt maken.

1. Welke camera?

Voor goede productfoto’s heb je geen zeer geavanceerde camera nodig. Om je te laten zien dat je dit soort foto’s met vrijwel elke camera kunt maken gaan we aan de slag met een compactcamera, de Samsung WB210. We gebruiken de camera in de P-stand, die op de meeste camera’s te vinden is. Hierin kun je belangrijke instellingen zelf aanpassen. Gisteren gaven we uitleg over de instellingen. Lees het hier.

2. Eerlijk beeld

Veel mensen vinden het vervelend dat je bij een internetwinkel of op een veilingwebsite het product niet zelf kunt vasthouden en het niet met eigen ogen kunt bekijken. Om deze mensen zo veel mogelijk gerust te stellen kun je daarom het beste zorgen voor foto's die precies laten zien hoe het product eruitziet. Geef vooral een eerlijk beeld en laat alle producten die bij de koop horen, zien op je foto's. Dat je foto's scherp en goed belicht moeten zijn, is natuurlijk de basis. Je zou haast zeggen dat iedereen dat begrijpt, maar enkele muisklikken op Marktplaats zijn genoeg om te snappen dat dit zeker niet het geval is. Zijn jouw foto's wel scherp en goed belicht, dan heb je de eerste slag dus al gewonnen. Een statief is een prima manier om te zorgen dat je foto's niet bewogen raken.

3. Zorg dat het voorwerp schoon is

Een goede voorbereiding is het halve werk! Maak het voorwerp dat je wilt fotograferen eerst schoon, zodat het niet stoffig is en er geen vingerafdrukken op zitten. Heb je een voorwerp dat je niet kunt aanraken zonder het vies te maken? Pak het dan met handschoentjes vast of houd een doekje bij de hand waarmee je tussendoor snel een veegje of vingerafdruk kunt wegwerken.

4. Gebruik een rustige achtergrond

Als je in een foto de aandacht volledig naar het voorwerp wilt laten gaan, kun je het beste kiezen voor een egaal witte, grijze of zwarte achtergrond. Dat kan bijvoorbeeld door een groot vel papier te gebruiken, maar
je hebt hier ook speciale opnametentjes voor. Sommige voorwerpen komen nog mooier uit op een glanzende ondergrond. Een glanzend witte of zwarte kunststof plaat is hier erg geschikt voor, deze kun je bij de meeste hobbywinkels aanschaffen.

5. Details

Vergeet niet alle zijden van het product te fotograferen. Als je zelf een voorwerp op internet koopt, zul je het ook prettig vinden om te weten dat niet alleen de voorkant, maar ook de achterkant in goede conditie is. Let daarnaast op details, vooral als deze belangrijk zijn voor het product. Niet elk product is hetzelfde, het fotograferen van een klein voorwerp, zoals sieraden of schaalmodellen, vraagt om een heel andere aanpak dan het fotograferen van meubilair.


De opstelling

6. Egaal licht, zonder harde schaduwen

Harde schaduwen kunnen details verbergen die op productfoto’s essentieel zijn. Probeer deze dan ook te vermijden en ga op zoek naar een lichtbron die zacht en egaal licht verspreidt. Een groot raam waar geen direct zonlicht door naar binnenvalt is hier prima voor geschikt. Heb je niet zo’n raam tot je beschikking, of kun je alleen fotograferen als het buiten donker is, dan kun je met één of meerdere lampen aan de slag. In zo’n geval komt een opnametentje zoals de MyPocketStudio goed van pas. De dunne, witte stof van dat tentje zorgt ervoor dat het harde licht van een bureaulamp of spotje zachter wordt. Om harde schaduwen te voorkomen, kun je het beste aan beide kanten van het tentje zo’n lamp plaatsen. Speel wat met de positie van de lampen, terwijl je zelf naar het voorwerp blijft kijken. Zo kun je precies zien wat voor effect het licht heeft op het object.

7. MyPocketStudio

Als je vaak producten fotografeert, dan kan een opvouwbare ministudio uitkomst bieden. Wij hebben voor de foto van het boeddhabeeld een MyPocketStudio gebruikt van 60 x 60 x 60 centimeter. Bij deze opnametent komen ook twee lampen die ‘echt’ wit licht geven en een statiefje voor een kleine camera. Voor de productfoto hebben we één lamp gebruikt als hoofdlicht (rechts op de foto) terwijl de andere lamp de rondingen van het beeld accentueert door deze schuin van achter te verlichten.


Om dit gouden boeddhabeeld te fotograferen, gebruikten we de MyPocketStudio van 60cm en de Samsung WB210. Het zwarte achtergronddoek, dat met de opbouwbare productstudio wordt meegeleverd, vormt
een mooi contrast met het goud van het beeldje. Ook zonder een ministudio kun je een soortgelijke foto maken. Gebruik bijvoorbeeld een donker laken als achtergrond en twee bureaulampen als lichtbron.

8. Eerlijkheid duurt het langst

Heeft die mooie vaas dieje wilt verkopen een klein krasje? Maak dan een foto waarop je dat krasje goed kunt zien, zodat je koper weet waar hij aan toe is. Juist die eerlijkheid kan ervoor zorgen dat mensen je product eerder kopen. Niet alleen omdat je zelf eerlijker overkomt, ook omdat mensen het idee krijgen dat je product, op dat kleine krasje na, dan verder in goede staat moet zijn.

Houd de website morgen in de gaten voor deel 3. Dan geven we tips voor tijdens het fotograferen. Het vorige deel teruglezen? Dat kan!

Deel 1: Instellingen
Deel 2: Praktische tips
Deel 3: Aan de slag
Deel 4: Grote voorwerpen en kleding
Deel 5: Nabewerking

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie

afbeelding van dave

alle foto's zijn foetsie