Basiscursus: Productfotografie (deel 4 - grote voorwerpen en kleding)

Basiscursus Productfotografie: Deel 4 - grote voorwerpen en kleding

Redactie digifoto Starter 6839
Bijna iedereen heeft weleens wat gekocht of verkocht op Marktplaats. Vooral het plaatsten van een advertentie is nog een hele kunst. Een goede beschrijving, de juiste vraagprijs maar vooral: de foto's. Met goed beeldmateriaal heb je een stapje voor op de concurrentie. Maar hoe maak je goede foto's van producten? Vandaag deel 4: grote voorwerpen en kleding.

Grote voorwerpen

Het is een stuk ingewikkelder om grote voorwerpen in een gecontroleerde omgeving te fotograferen. Door hun formaat kun je ze moeilijk even verplaatsen of op een vel wit papier zetten. Je moet dus creatief zijn om je foto toch aantrekkelijk te maken.

1. Kies je achtergrond

Sommige grote voorwerpen kun je wellicht nog verplaatsen, zoals een fiets of een bootje. Probeer deze in een rustige, maar ook aantrekkelijke omgeving te fotograferen. Het werkt het beste als je deze fotografeert in een logische omgeving: een mountainbike in een bos, een bootje uiteraard in het water. Heb je een digitale spiegelreflexcamera of een compacte systeemcamera? Probeer dan eens het voorwerp met een zo groot mogelijk diafragma te fotograferen. Je krijgt dan een kleine scherpte- diepte waardoor je voorwerp los komt van de achtergrond.

2. Zorg voor een nette foto

Daarmee bedoelen we niet alleen dat je de foto op een goede manier moet maken, zorg ook dat wat te zien is in je foto er netjes uitziet. Fotografeer je een kast of een ander meubelstuk, zorg dan voor een nette en opgeruimde achtergrond.


Zo moet het natuurlijk niet! De foto is rommelig, de flits is lelijk en veel details vallen weg in de donkere schaduwen. En zo'n vies koffiezetapparaat nodigt ook niet echt uit natuurlijk.


Deze foto is al een stuk beter. Voor de foto gebruikten we dezelfde compactcamera als voor de slechte foto, maar nu hebben we de camera op een statief gezet. Ook staat de flitser uit, zodat je minder last hebt van reflecties in de glimmende delen van het koffiezetapparaat. Uiteraard maakten we de machine, voordat we de foto gingen maken, nog even schoon.

3. Flits uit

Flitsen met de ingebouwde flitser van je camera levert zelden een foto op die beter is dan wanneer je niet zou flitsen. Zet je flitser uit en gebruik liever een statief. Dit geeft een veel mooier resultaat. Heb je geen statief, dan kun je de camera bijvoorbeeld op een stoel of tafel zetten.


Met een stoel zit je redelijk vast aan huis als je deze wil fotograferen. Zoek een rustige achtergrond, zoals deze witte muur. Nog beter zou een muur met een donkerder kleur zijn, maar deze was helaas niet voorhanden. De witte stoel valt al snel wat weg tegen de achtergrond.


Voor deze foto gebruikten we een digitale spiegelreflexcamera en een zo groot mogelijk diafragma (laag f-getal). Daardoor komt de stoel los van de achtergrond.

4. Details

Grote voorwerpen hebben vaak ook kleine, maar interessante details. Denk aan een speciale derailleur van een fiets of de extra kabelaansluitingen op een hifi-installatie. Deze details zijn belangrijk als je het object wilt verkopen, omdat ze een unieke eigenschap van jouw product laten zien. Laat potentiƫle kopers dus zo veel mogelijk belangrijke details zien.


Detail

Kleding

Hoe zorg je voor mooie foto's van kleding, zonder halsbrekende toeren uit te hoeven halen? Kleding ziet er vaak raar uit op het moment dat je deze fotografeert, terwijl het niet gedragen wordt. Dat is dan ook meteen de grootste tip: aantrekken die handel!

Kleding is gemaakt om te dragen. Op het moment dat je deze plat neerlegt, verdwijnt een groot deel van de vorm. Het is dan lastig te zien hoe een kledingstuk 'valt'. Als je kleding wilt fotograferen, kun je deze het beste laten aantrekken door een model. Dat model hoeft geen catwalk-model te zijn, zoek iemand die het kledingstuk goed past en die representatief is voor de mensen die je wilt aanspreken met je kleding. Om te zorgen dat de aandacht niet op iets anders gericht is dan op de kleding die je fotografeert, kun je het beste zorgen dat alleen het kledingstuk zichtbaar is. Wil je model niet met zijn of haar gezicht op internet, dan kun je dat gedeelte van de foto gerust afsnijden. Zorg voor een achtergrond die contrasteert met de kleding. De vrouw op deze foto staat voor een donkere, wat grauwe achtergrond, waardoor het vrolijk gekleurde shirt mooi uit de foto springt.

Schoenen

Schoenen fotograferen kan net als andere kleine voorwerpen met een opvouwbare mini- studio of met natuurlijk licht tegen een egale achtergrond. Het kan echter ook heel leuk zijn om ze in een rustige omgeving te plaatsten, zoals de damesschoenen op het houten bankje. Simpel, maar wel sfeervol.


Deze foto werd gemaakt in een opnametent. Netjes en strak, maar niet heel sfeervol.


Minder strak en netjes, maar wel sfeervoller dan de studio-opname.

Warm licht

Het oranje licht van een laagstaande zon geeft je foto's een warme sfeer. Als het je niet lukt om de foto op precies dat tijdstip te maken, kun je deze vrolijke sfeer ook 'namaken'. Het gemakkelijkste is om wat te spelen met de witbalans van je foto. Als je de camera handmatig op 'daglicht' of 'schaduw' zet, dan krijgt de foto meestal een warmere tint. Je kunt ook met de computer je foto een warm effect meegeven. We maken eerst een nieuwe laag en geven deze een oranje kleur. Verander vervolgens de 'blendingmode' van deze laag naar 'color' of 'kleur'. Zet de transparantie van de laag ergens tussen de 10 en 20 procent. De methode die we gebruiken is dezelfde als bij het maken van een sepia- of duotoon- foto op pagina 38. Om de foto net wat meer pit te geven, voorzien we met 'levels' de foto van iets meer contrast, door het zwart iets naar het midden toe te trekken (vergeet niet om dan eerst de laag met de originele foto te selecteren!).


Warme uitstraling

Houd de site morgen in de gaten voor deel 5. Daarin leggen we alles uit over de nabewerking. De vorige delen teruglezen? Dat kan!

Deel 1: Instellingen
Deel 2: Praktische tips
Deel 3: Aan de slag
Deel 4: Grote voorwerpen en kleding
Deel 5: Nabewerking

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie