Schermhelderheid bij nachtfotografie

Schermhelderheid bij nachtfotografie

Nando Harmsen 3939
Nachtfotografie is een leuke manier van fotograferen. In het donker ziet de wereld er heel anders uit, zeker in de stad waar de meest gewone plekken transformeren in prachtige onderwerpen. Erg moeilijk is fotograferen in het donker niet, zeker niet als je in een omgeving bent waar redelijk veel verlichting is.

Een statief en een camera die in staat is om lange belichtingstijden te gebruiken is het belangrijkste.  Met een beetje creativiteit kun je zelfs in de diafragmavoorkeuze stand blijven fotograferen, met de nodige belichtingscorrectie daar waar nodig. Zeker als je niet bang bent om de ISO een paar stops te verhogen kun je binnen die grens van 30 seconden blijven. Of je fotografeert in manual als je dat liever doet. Zo lang je de belichting maar goed hebt, want dat is het belangrijkste. Alleen, hoe controleer je dat de belichting goed is? Natuurlijk als eerste op het scherm van je camera.

Het eerste wat iedereen doet na het maken van een foto is het controleren of alles naar wens is. Dat doen we door snel even naar het resultaat op het scherm van je camera te kijken. We zien dan of de foto scherp is, de compositie naar wens, en of de foto niet te donker of licht is. Dit kan overdag heel goed op het oog, mits er geen direct zonlicht op het scherm schijnt. We kunnen eventueel nog even naar het histogram van de foto kijken, maar de meesten zullen dit niet zo vaak doen. Als de foto naar wens is, kunnen we verder. Is de foto niet naar wens corrigeren we en maken we de foto met de nieuwe instellingen.

Te donkere nachtfoto’s

Wie ’s-avonds heeft gefotografeerd zal merken dat het beeld op je scherm al snel helder en goed zichtbaar is. Wie de foto zo op het oog controleert op een goede belichting kan echter bedrogen uitkomen. Hoe vaak is het al niet voorgekomen dat de foto’s die we in de duisternis van de avond hebben gemaakt, en die op het scherm van de camera perfect belicht leken, vervolgens thuis op de computer toch te donker zijn. Doen we dan iets fout, of is de camera niet geschikt om dit soort foto’s te maken? Het antwoord is simpel.

Histogram op de camera

Als we voor nachtfotografie de helderheid van het scherm laten staan zoals die normaal staat, zal dit in het donker veel te fel zijn. De helderheid van een scherm is namelijk ingesteld voor een normaal verlichte omgeving. Bij nachtfotografie kijken we vanuit een donkere omgeving naar het scherm, waarbij onze ogen aan het duister gewend zijn. Daardoor lijkt de foto op die standaard ingestelde helderheid lichter dan deze in werkelijkheid is. We kunnen dit oplossen door naar het histogram te kijken. Daarmee kunnen we namelijk onafhankelijk van de helderheid op het scherm beoordelen of de foto wat belichting betreft goed zit. Is het histogram te ver naar links, dan moeten we langer belichten, zelfs als de foto op het scherm van de camera er al heel licht uit ziet.

Schermhelderheid

Het helpt als de helderheid van het scherm op de camera een stuk lager gezet wordt. Op dat moment hebben we twee voordelen. We worden niet meer verblind door het felle licht als we het scherm bekijken, en de foto ziet er niet lichter uit dan deze in werkelijkheid is. Dit betekent echter niet dat we geen gebruik meer moeten maken van het histogram, want als het scherm tè donker staat zou een goed belichte foto ook te donker kunnen lijken. Hoe ver je de helderheid van het scherm terug moet zetten hangt af van het omgevingslicht waarin je fotografeert. Is er veel omgevingslicht zoals in een stad, dan kan een of twee standen donkerder goed zijn, is er bijna geen omgevingslicht dan kan de helderheid helemaal omlaag gezet worden.

Terugzetten

Vergeet nooit de helderheid na afloop van een nacht fotograferen terug te zetten. Want als je dan de volgende dag in het felle zonlicht je net gemaakte foto wilt bekijken, zal de foto op het scherm vrijwel niet te zien zijn.

afbeelding van Nando Harmsen

Nando Harmsen | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nando

afbeelding van HappyDays

Leuk stukje! Afstandbediening is ook erg handig, zodat je de camera niet hoeft aan te raken bij het maken van een foto. En VR (of OS zoals het bij sommige merken heet ;) ) uitzetten. Dit kan bij langere sluitertijden namelijk het averechtse effect geven. Als je camera goed stevig op je statief staat heb je dit sws niet nodig.