Zo oefen je met fotografie

Amy Schutte 1092
Je zou fotografie kunnen zien als een spier. En spieren kun je trainen. Maar hoe oefen je nu je fotografie skills?

Goede foto’s worden gemaakt door goede fotografen, niet door goede camera’s. Natuurlijk helpt een goede camera wel, zeker als je bijvoorbeeld uitvergrotingen wil maken. Of een lichtgevoelig objectief, zodat je ook bij weinig licht foto’s kunt maken zonder ruis. Maar uiteindelijk is het de fotograaf die bepaalt wat er op de foto komt. Of er gevoel in de foto zit. Of de kijker de foto ‘in wordt getrokken’. En die vaardigheden oefen je met deze tips.

Neem je camera overal mee naartoe

Werkelijk overal. Er zijn fotografen die een interessante fotoserie weten te maken in de Ikea. Wanneer je je camera bij je hebt, wordt je je automatisch bewuster van fotografische mogelijkheden. Het helpt je om bijvoorbeeld het licht kritisch te bekijken. Als ik hier een foto zou maken, waar zou ik dan gaan staan? Waar zou ik eventueel een onderwerp neer kunnen zetten? Maak veel foto’s. Als je denkt dat dit misschien wel een leuke foto zou opleveren, maak ‘m dan. Ook bij minder mooi licht kun je je camera tevoorschijn halen. Daar leer je van, zo oefen je. En thuis kun je ook fotograferen. Gerechten, huisdieren, lievelingskleding, alles leent zich voor fotografie. Denk aan die spier, die heeft dagelijks training nodig!

Geen inspiratie? Oefen dan júist je fotografie

Soms heb je thuis alles wel zo’n beetje voor je lens gehad. Het is geen lekker weer, of je hebt geen zin om eropuit te trekken. Voor je het weet heb je alweer enkele weken je camera niet opgepakt. Soms moet je jezelf even een figuurlijke schop onder je kont geven, want inspiratie komt juist als je aan het fotograferen bent. Hang je camera om je nek en ga een stuk wandelen. Probeer in elk geval 5 leuke foto’s te maken. Wedden dat je gaandeweg alweer nieuwe ideeën krijgt?

Oefen door andere foto’s te analyseren

Kijk eens terug naar je eigen foto’s van een tijdje geleden. Maar kijk ook eens online. Welke foto’s spreken je aan, en vooral: waarom? Is het het onderwerp? Kleurgebruik? Compositie? Misschien kun je nog eens kritischer kijken: hoe had de foto beter kunnen worden? Of hoe had de foto eruit gezien met bijvoorbeeld een ander standpunt? Je kunt ook best eens proberen een foto na te maken. Geef er je eigen draai aan, maar analyseer van tevoren de keuzes die de andere fotograaf maakte. Super interessant!

Niet zomaar klikken

De meeste camera’s hebben een burst modus. Hiermee vuur je je camera als het ware af als een machinegeweer, vele foto’s per seconde. Sommige fotografen hebben de theorie dat als je maar genoeg foto’s maakt, zal er zeer waarschijnlijk wel een goede tussen zitten. Maar je kunt beter even stoppen en nadenken. Wat voor compositie wil je? Wat voor gevoel wil je dat de foto overdraagt, en hoe zou je dat voor elkaar kunnen krijgen? Door eerst even rustig na te denken, kun je een weloverwogen, goede foto maken. En soms is daar maar één klik voor nodig.

Nogmaals; jij bent het die een mooie foto maakt, niet de camera. Oefen, ook de beste fotografen ter wereld zijn zo begonnen!

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy