Betere foto’s door te kijken en te zien

Amy Schutte 533
Digitale fotografie heeft de wereld van fotografie toegankelijker gemaakt voor meer mensen. Het is zowel een vloek als een zegen, want het is heel gemakkelijk om veel foto’s te maken, zonder daadwerkelijk eerst te kijken. Of beter: te zien.

Je kunt gemakkelijk op een dag duizenden foto’s maken. Van één onderwerp kun je tientallen, zelfs honderden foto’s maken. Er zit dan vast wel een geslaagde foto bij. Maar zou het niet veel beter zijn om eerst eens goed te kijken, of beter nog, het onderwerp echt te zien, en maar één foto (oke, of een paar) nodig te hebben om een goede foto te krijgen.

Geluk of wetenschap

Met het mitrailleur-principe (veel foto’s afdrukken in korte tijd, in de hoop dat er een goede bij zit) is het vooral een kwestie van geluk. Terwijl een goede foto ook een kwestie kan zijn van meteen de juiste beslissingen maken.

Kijken. Of zien

Vaak raken we enorm enthousiast wanneer we een goed fotografie onderwerp hebben gevonden. Je wil zo snel mogelijk aan de slag, want misschien beweegt het, verandert het licht of heb je zelf weinig tijd. Toch is het aan te raden om even adem te halen en eerst om je heen te kijken. Wat zie? Wat trok in eerste instantie je aandacht? Waarom dacht je: dit een een goed onderwerp? Dat kan van alles zijn, maar door even een moment te nemen kun je de scene even op je laten inwerken. Misschien was het wel niet het onderwerp zelf zozeer als het mooie licht waarin je het zag. En misschien komt dat mooie licht wel veel beter tot zijn recht wanneer je even om het onderwerp heen loopt.

Kies een techniek

Sommige foto’s zijn gewoon goed als je ze rechttoe, rechtaan neemt. Wel met een fijne compositie natuurlijk. Maar soms kan een bepaalde foto zich uitstekend lenen voor een bepaalde techniek. Als je net even dat momentje neem om goed te kijken en echt te zien, gun je jezelf even de tijd om net iets verder te denken. Zo kom je wellicht op een creatief idee, dat je foto origineler maakt. Misschien werken lange sluitertijden, panning of dubbele belichting wel heel goed. Of besluit je direct al om de foto uiteindelijk zwart-wit te maken, waardoor je wellicht ook andere keuzes maakt. Misschien leent je onderwerp zich uiteindelijk wel heel goed voor een meer abstracte foto.

Druk eens niet af

Het gebeurt vaak genoeg dat je terugkomt met foto’s die allemaal tegenvallen. Vaak wist je dat ergens al wel. Probeer dat gevoel al eerder te ondervangen. Kijk door je zoeker en vraag je nog eens af: vind ik dit nog steeds een goede foto? Ben je bij nader inzien toch niet zo enthousiast? Kijk dan of je een andere foto kunt maken, misschien vanaf een ander standpunt. Zo niet, laat het dan. Dat voorkomt je een hoop frustratie, en scheelt je tijd wanneer je door je foto’s gaat bij thuiskomst.

Verzin alternatieven

Van de honderden foto’s van hetzelfde onderwerp die je wellicht wel eens hebt gemaakt, gooi je het merendeel weg. Wanneer je er een aantal hebt, en je het gevoel hebt dat er wel een goede foto bij kan zitten (controleer desgewenst op je scherm, als je daar tijd voor hebt), kun je proberen een ander soort foto te maken. Loop eens naar de andere kant. Wacht tot er mensen in beeld komen lopen. Ga verder weg of juist dichterbij. Niet altijd is je eerste ingeving de beste, dus spreid je opties!

Kijk eens goed om je heen voordat je begint met fotograferen. En zorg dat je dan ook echt ziet wat er om je heen gebeurt, wat de essentie is waar je in eerste instantie zo enthousiast van werd. Kijken dus. En zien!

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy