Hoe laat je een hond een camera inkijken?

Laat je hond in de camera kijken

Eefke Burg 439
Iemand die wel eens honden heeft gefotografeerd, weet hoe lastig het kan zijn om ze in de camera te laten kijken. Misschien ben je één van die mensen bent die het niet voor elkaar heeft gekregen om hun schatje in de camera te laten kijken. Geen zorgen. Met deze tips zorg je er voor dat jouw hond de camera inkijkt.

Om een hond goed op de foto te kunnen krijgen, is het allereerst belangrijk dat je weet wat de hond leuk vindt. Het moge duidelijk zijn dat hem lekker achter de oren krabben, hem niet gaat overhalen om in de camera te kijken. Maar een speeltje zou wellicht wel kunnen helpen. Of beter nog, een traktatie.

De beste tip: laat je hond in de camera kijken door een traktatie op de lens te plaatsen

De allermakkelijkste manier om een hond naar de lens te laten kijken, is door voedsel te gebruiken. Dit krijg je gemakkelijk voor elkaar door de volgende stappen te volgen:

  • Haal je camera tevoorschijn.
  • Trek de aandacht van je hond met de traktatie.
  • Zorg ervoor dat de hond de beloning nog niet kan bereiken.
  • Plaats de traktatie op de cameralens. Bescherm daarbij je camera! Het is niet de bedoeling dat je hond deze omgooit.
  • Maak foto's van je hond die naar de traktatie kijkt.
  • Geef de hond de traktatie.

Train je hond om in de camera te laten kijken

Zo simpel is het. Als je dit vaker doet, zal je merken dat het tevoorschijn halen van je camera al genoeg is om je hond naar de camera te laten kijken. Het idee hierachter is als volgt: de hond gaat jouw camera associëren met het krijgen van een snack. Ditzelfde principe werkt voor het aanleren van gaan zitten, een poot geven of omrollen.

Lees ook: Honden fotograferen als een prof!

Mocht je geen snacks beschikbaar hebben, dan werkt een stuk speelgoed ook vaak om de aandacht af te leiden.

Laat ook je kat naar de camera kijken

Soms heb je geen snacks of speelgoed beschikbaar om een hond naar de camera te laten kijken. In zo'n geval werkt het vaak om een kort, krachtig geluid te maken waardoor ze de camera in kijken. Persoonlijk heb ik zelf katten, waarbij het wat lastiger is om snacks op mijn camera te leggen. Niet in het minste geval omdat ze het gewoon van de camera af zouden eten.

Wat ik daarbij heb gemerkt is dat het goed werkt om het geluid van een kat na te maken. Of nog beter: speel een filmpje af met het geluid van jengelende kittens. Katten zijn van nature hier volledig op gefocust en zullen dus snel in de camera kijken.

Meer leren over huisdierenfotografie?

digifoto Starter 3.2019, die nu verkrijgbaar is, staat vol met tips, tricks en inspirerende interviews in het thema huisdierenfotografie. Bestel hem hier

afbeelding van Eefke Burg
Door: Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke