Luistertip

Beluister Dat fotografeer je niet op NPO Radio 1

Christel de Wolff 245
In een drieluik op NPO Radio 1 gaat Marije Schuurman Hess onder de titel Dat fotografeer je niet op zoek naar verhalen over wat we wel en niet op de foto mogen of willen zetten.

In een driedelige reeks Dat fotografeer je niet gaat Marije Schuurman Hess van Radiomakers Desmet  allereerst naar de Amsterdamse Waterleidingduinen. In dat natuurgebied mag je vrij rondlopen, ook naast de paden. Het gebied huist vele fotogenieke jonge vossen, met als gevolg dat er hordes fotografen voor de holen van de vossen staat in de hoop een mooi plaatje te schieten. In een natuurgebied waarin geen verboden gelden, kun je fotografen amper verbieden om dit niet te doen, maar wanneer de dieren stress ondervinden van de groepen fotografen voor hun holen, waar doe je dan goed aan? Moeten er maar hekken en verboden toegang bordjes worden geplaatst?

Driedelige reeks Dat fotografeer je niet

De tweede aflevering van Dat fotografeer je niet zal op zondag 15 september worden uitgezonden op NPO Radio 1, de derde en laatste aflevering volgt een week later. In het tweede deel wordt het taboe op het fotograferen van overleden besproken. Zo wordt er gesproken over uitvaartfotografie. Het derde deel gaat over de booschap die een foto zou moeten uitdragen. Radiopresentatrice Marije spreekt in het laatste deel met voormalig documentair fotograaf Jeroen Robert Kramer. Hij fotografeerde jarenlang in diverse oorlogsgebieden, waarom stopte hij?

Beluister de eerste aflevering van de driedelige reeks Dat fotografeer je niet via de podcastpagina van Radio 1. Het tweede en derde deel zullen er later ook terug te beluisteren zijn.

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel