Belichten door tekenen met licht

Amy Schutte 822
Licht tekeningen worden veel gebruikt om leuke vormen of tekst te schrijven, in het donker. Maar je kunt er ook prachtige belichting mee creëren! Hoe? Lees mee!

Om te tekenen met licht kun je elke lichtbron gebruiken. De zaklampfunctie van je mobiele telefoon bijvoorbeeld, of het scherm van je tablet. Met een tissue of een dunne witte lap stof kun je het ook nog eens gemakkelijk verspreiden, waardoor het licht zachter wordt.

Hoe kun je tekenen met licht?

Voor deze techniek heb je geen ingewikkelde apparatuur nodig. Omdat je de tijd moet hebben om de bewegingen te maken, fotografeer je met lange sluitertijden. Het moet donker zijn in de omgeving waar je de foto’s maakt. Ten eerste om je lichtbron tegen af te laten steken, ten tweede omdat je anders, met lange sluitertijden, het risico loopt dat je foto overbelicht wordt (tenzij je een ND filter gebruikt). Om met lange sluitertijden te fotograferen, heb je ook een statief nodig. Een afstandsbediening is handig, zeker als je zelf degene bent die gaat schrijven. Anders zou je de timer op de zelfontspanner kunnen gebruiken.

Instellingen

Helaas is er geen kant-en-klaar recept voor de instellingen van je camera. Om het resultaat goed te krijgen moet je de camera in elk geval wel op handmatig zetten, of tenminste op sluiterprioriteit. Het ligt er verder aan hoe donker (of licht) het is in de ruimte waar je fotografeert. Bovendien ligt het eraan of je lichtbronnen in je foto opneemt, anders dan de lichtbron waarmee je gaat tekenen. Je moet dus een paar testfoto’s maken om te kijken wat werkt, maar je zou eens kunnen beginnen met : ISO 100 (om geen ruis te krijgen), diafragma rond  f/8.0 en sluitertijd ongeveer 15 seconden. Je sluitertijd moet lang zijn om je de gelegenheid te geven de beweging (het woord) te maken. 

Belichten door te tekenen met licht

Belichten door te tekenen met licht gaat in principe precies hetzelfde als wanneer je iets tekent of schrijft. Nu ‘teken’ je op de plekken waar je het licht wil laten invallen. Houd er rekening mee dat het resultaat natuurlijk wordt. Dek eventueel tussentijds je lichtbron af. Door je lichtbron aan één kant van het onderwerp te houden, en daar te ‘tekenen’, belicht je één kant van het onderwerp. Wanneer je in een studio zou belichten, heb je vaak één sterke lichtbron en één of meer zachtere. Je kunt dit effect ook bereiken door met verschillende lichtbronnen te werken, of deze af te dekken. Het is dan een goed idee om verschillende foto’s samen te voegen. Zo kun je je per foto op één ‘soort’ belichting richten.

Lichtbron

Je kunt in principe iedere lichtbron gebruiken om te tekenen met licht. Mocht je het lichtgevende scherm van je telefoon of tablet gebruiken, dan kun je zelf ‘maskers’ maken of proberen online te vinden. Een zwarte cirkel met een wit gat geeft ander licht dan het hele scherm verlicht. Of je kunt kleuren kiezen. Zo heb je nog meer controle over de belichting.

Welke onderwerpen

Je kunt je belichting regelen door te tekenen met licht met allerlei verschillende onderwerpen. Denk aan stillevens, food fotografie, maar ook grotere onderwerpen als auto’s of paarden. Deze krijg je immers vaak niet in een studio. Pas de grootte van de lichtbron aan aan het onderwerp, om een mooie belichting te bewerkstelligen.


 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy