Variatie: schilderen met licht

Amy Schutte 610
Om je fotografie collectie eens uit te breiden, zou je een leuke creatieve techniek kunnen proberen: schilderen met licht.

Je kunt met een lichtbron bewegingen maken, die als strepen in je foto weergegeven worden. Je kunt je vast al voorstellen, dat je die strepen in allerlei vormen kunt maken. Letters of tekeningen zelfs!

Hoe doe je dat?

Om te schilderen met licht heb je geen ingewikkelde apparatuur nodig. Omdat je de tijd moet hebben om de bewegingen te maken, fotografeer je met lange sluitertijden. Het moet donker zijn in de omgeving waar je de foto’s maakt. Ten eerste om je lichtbron tegen af te laten steken, ten tweede omdat je anders, met lange sluitertijden, het risico loopt dat je foto overbelicht wordt (tenzij je een ND filter gebruikt). Om met lange sluitertijden te fotograferen, heb je ook een statief nodig. Een afstandsbediening is handig, zeker als je zelf degene bent die gaat schrijven. Anders zou je de timer op de zelfontspanner kunnen gebruiken.

Lichtbron

Je lichtbron, waar je uiteindelijk mee gaat schilderen, kan van alles zijn. Een zaklamp, een fietslampje of je mobiele telefoon. De laatste heb je natuurlijk meestal bij de hand. Omdat het schilderen met licht het beste werkt een felle, duidelijke lichtbron, kun je het beste de zaklamp functie van je mobiel activeren. Als je met gekleurd licht wil werken, kun je een dun stukje papier in de door jou gewenste kleur over het lampje plakken. Je kunt bijvoorbeeld een stukje uit een tijdschrift knippen.

Instellingen voor schilderen met licht

Helaas is er, ook hier, geen kant-en-klaar recept voor de instellingen van je camera. Om het resultaat goed te krijgen moet je de camera in elk geval wel op handmatig zetten, of tenminste op sluiterprioriteit. Het ligt er verder aan hoe donker (of licht) het is in de ruimte waar je fotografeert. Bovendien ligt het eraan of je lichtbronnen in je foto opneemt, anders dan de lichtbron waarmee je gaat tekenen. Je moet dus een paar testfoto’s maken om te kijken wat werkt, maar je zou eens kunnen beginnen met : ISO 100 (om geen ruis te krijgen), diafragma rond  f/8.0 en sluitertijd ongeveer 15 seconden. Je sluitertijd moet lang zijn om je de gelegenheid te geven de beweging (het woord) te maken.

Onderwerp

Je kunt allerlei vormen schilderen, maar je kunt er ook een onderwerp extra mee benadrukken. Een auto kun je bijvoorbeeld van één kant belichten, of in een mooie ‘swirl’ van licht zetten. Je kunt ook personen in je foto opnemen, maar die moeten dan goed stilstaan gedurende de door jou gebruikte sluitertijd.

Uitproberen

Het is een kwestie van uitproberen en experimenteren, voor je het gewenste resultaat bereikt hebt. Je zult merken dat je voor sommige foto’s misschien wel 10 pogingen nodig hebt voor je het gewenste resultaat bereikt hebt.

Schilderen met licht is voor iedereen toegankelijk. Elke camera waarbij je handmatig instellingen kunt maken is geschikt, net als vrijwel elk objectief. Een statief is handig, maar als je je camera op een andere stevige ondergrond kunt plaatsen werkt dat ook.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy