Audio levelen in Premiere Pro

Amy Schutte 778
Wanneer je zo nu en dan eens op Youtube grasduint, valt je vast op hoeveel video’s er zijn waar de audio niet op hetzelfde volume zit gedurende de video. Gesproken tekstjes zijn veel harder of zachter dan de stukjes video die er doorheen zitten. Zelf bij behoorlijk professioneel ogende filmpjes zie je dit gebeuren.

Als je een video hebt opgenomen en gemonteerd, kun je je audio nabewerken in programma’s als Audacity. Heb je dat niet, of heb je daar geen tijd voor, dan kan het in Adobe Premiere ook. Dat is natuurlijk vooral handig als je daar je video ook in monteerde. Tim Lewis legt uit hoe hij dit aanpakt.

Tim gebruikt een audio effect dat ‘Dynamics’ heet. Met dit effect past hij compressie en limiter (begrenzer) toe. Probeer het stapje voor stapje uit. Geluid dat overstuurt is, is niet te redden. Vergelijkbaar met overbelichte delen in foto of video: de informatie is beschadigd. En bij het luider maken van zacht opgenomen audio maak je ook het omgevingsgeluid harder. Goed opnemen is dus belangrijk!

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy