Algoritme vindt de mooiste foto's

Redactie digifoto Starter 619
Door een nieuw ontwikkeld algoritme worden de mooiste onontdekte foto's gevonden, die anders ongezien zouden blijven.

Wetenschappers hebben een algoritme ontwikkeld dat schoonheid in foto's kan herkennen. De toepassing kan talentvolle foto's op sociale media vinden die anders ongezien zouden blijven.

Op verschillende sociale mediakanalen zijn de mooiste foto's vaak niet de bekendste. Het is makkelijk om zeer populaire plaatjes van matige kwaliteit te vinden. Maar het is moeilijker om mooie en goede foto's te vinden waar maar weinig mensen op gereageerd hebben. Dit komt doordat een klein deel van alle berichten op sociale media heel veel aandacht krijgt. De rest van de reacties wordt uitgesmeerd over de overgrote meerderheid, waar dus meestal veel mooiere foto’s tussen te vinden zijn.

Dit geldt bijvoorbeeld voor de fotowebsite Flickr waar ongeveer 200 miljoen bijdragen op staan. Daarvan hebben zo’n 166 miljoen maar vijf 'favorieten' of minder. Als bezoekers een foto mooi vinden, kunnen ze die toevoegen aan hun lijst met favorieten.

Algoritme ontwikkeld

Om dit op te lossen, is een algoritme ontwikkeld. Rossano Schifanella van de universiteit van Turijn werkte hiervoor samen met Miriam Redi en Luca Maria Aiello van onderzoeksafdeling Yahoo Labs in Barcelona.

De groep wetenschappers heeft een apparaat een visueel algoritme aangeleerd dat schoonheid kan herkennen. Vervolgens hebben ze het algoritme losgelaten op Flickr, in de hoop dat het verborgen juweeltjes op zou leveren. En het leverde inderdaad een indrukwekkende vangst op.

De wetenschappers zijn begonnen onontdekte Flickr-foto’s samen te voegen met populaire plaatjes. Deze tienduizend foto's zijn weer in vier verschillende categorieën ingedeeld: portretten van mensen, natuurfoto's, plaatjes met dieren en stedelijke taferelen. Vervolgens hebben ze elk plaatje op verschillende esthetische kenmerken laten beoordelen door proefpersonen. 

Lees ook: Fotograaf recreëert Jaws filmposter

Het team heeft deze dataset gebruikt om een machine aan te leren wat mooi wordt gevonden. Voor de analyse worden eigenschappen zoals contrast, helderheid, kleurenpatronen en compositie meegenomen.

Vervolgens hebben de onderzoekers het visuele algoritme getest door de machine te laten voorspellen hoe foto's op schoonheid beoordeeld zullen worden. Met name voor de stedelijke foto's en plaatjes met dieren kan het apparaat dit heel nauwkeurig voorspellen. Het algoritme heeft uiteindelijk talrijke mooie plaatjes gevonden die het team weer heeft vergeleken met de foto's die de proefpersonen het mooist vonden. Er bestaan volgens de onderzoekers opvallende gelijkenissen tussen de beoordelingen, maar de mooiste foto’s werden er toch echt uitgehaald door het algoritme.

Lees hier hoe het precies werkt en probeer het hier uit met (jouw) foto's.

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie