7 veel gemaakte fouten in de fotografie

7 veel gemaakte beginnersfouten die voorkomen kunnen worden

Redactie digifoto Starter 6566
Iedereen heeft wel eens zo’n dag dat niets wil lukken. Maar sommige beginnersfouten in de fotografie kunnen weldegelijk voorkomen worden. Een beetje opletten dus!

Slechte voorbereiding

De voorbereiding is een van de belangrijkste dingen. Zorg er voor dat je van te voren zeker weet dat je al je spullen hebt ingepakt en ook de juiste. Niets zo vervelend als je op locatie komt en je blijkt de verkeerde lens bij je te hebben. Zorg er voor dat je genoeg geheugenkaartjes bij je hebt, die op de juiste schrijfsnelheid werken. En een van de belangrijkste dingen, zorg dat je batterijen zijn opgeladen! Ook als je ze de laatste keer volledig hebt opgeladen, maar daarna niet meer hebt gebruikt. Ook een niet gebruikte batterij verliest namelijk stroom. Het klinkt misschien erg logisch dat dit moet gebeuren, maar toch zijn dit veel gemaakte fouten. De batterijen van je flitsers moeten ook opgeladen zijn en check of je voldoende extra batterijen bij je hebt.

Verkeerde ISO

Je hebt de vorige avond tijdens een concert foto’s gemaakt en de ISO waarde erg hoog gezet. Per ongeluk ben je de volgende ochtend vergeten je ISO terug te zetten en maak je de eerste foto's met veel te veel ruis. Let wel, een grove korrel kan een keuze zijn, en daarnaast heb je een flink ISO bereik nodig wanneer je in slecht verlichte omgevingen fotografeert, maar over het algemeen wil je je ISO zo laag mogelijk houden. Let dus altijd op je belichtingsdriehoek wanneer je net start met het fotograferen op manueel. 

ISO

Op deze foto is duidelijk te zien dat er een veel te hoge ISO waarde is ingesteld. De ruis was niet nodig geweest. 

Verkeerde meting

Niets zo vervelend als er achter komen dat je foto’s te donker of te licht zijn. Tijdens de shoot komt het vaak voor dat de belichting op een verkeerd deel van de foto is gemeten. Vaak gebeurd het dat de camera de fellere achtergrond meet, in plaats van het gezicht. Check dus altijd tijdens de shoot of de foto’s wel echt zijn wat je er van verwacht en zorg er voor dat je een goede meting uitvoert.

Verkeerde foto wissen

Veel mensen wissen de mislukte foto’s al vanaf het LCD scherm van de camera. Je kunt dit eigenlijk beter niet doen. Je kunt vanaf zo’n klein scherm niet perfect beoordelen welke foto wel of niet goed is. Vaak scroll je er ook nog te snel doorheen, waardoor je per ongeluk de verkeerde foto wist. Het beste kun je de foto’s gewoon bekijken op je computer. 

Onscherp

Een grote fout die veel wordt gemaakt is onscherpte wegens een te lange sluitertijd. Hierdoor onscherpte door bijvoorbeeld het bewegen van je handen. Hier is een handig ezelsbruggetje voor. De sluitertijd moet namelijk minimaal zo snel zijn als de focale lengte van je lens. Heb je een 100mm lens, dan moet je sluitertijd minimaal 1/100s zijn. Fotografeer je met een 200mm lens, dan moet je stuitertijd minimaal 1/200s zijn, enzovoort. Een beeldstabilisator kan ook een goed hulpmiddel zijn, maar ook hiermee moet je bij donkere locaties toch een statief gebruiken.

Verkeerde focus

Naast een te lange sluitertijd, kan het ook voorkomen dat je op het verkeerde punt hebt scherp gesteld. Dit kan ook zorgen voor een onscherp beeld. Een van de meest voorkomende fouten hierin gebeurd met portret fotografie, waarbij per ongeluk wordt scherp gesteld op bijvoorbeeld de neus van het model, in plaats van op de ogen. Veel fotografen vertrouwen de autofocus mogelijkheden en vaak gaat het ook wel goed. Maar kies wel een goed focuspunt.

scherpstellen

De focus bij deze foto ligt op een erg raar punt. Het maakt de foto erg onoverzichtelijk. 

Te snel formatteren

Het lijkt voor de hand liggend, maar toch gebeurt deze fout nog erg vaak. Je formatteert een geheugenkaartje en dan blijkt dat je de foto’s nog helemaal niet op je computer hebt staan. Check altijd goed of je alles al hebt over gezet, vóór je wat wist. Formatteer je geheugenkaart ook via je camera en niet via de computer, dit beperkt de kans op defecten in je geheugenkaart.

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie