Leren: het lezen van een histogram

Leren: het lezen van een histogram

Aäron Nasarany 1881
De basistechniek van fotografie is natuurlijk het kennen van de belichtingsdriehoek: sluitertijd, ISO en de diafragma. Die drie onderdelen worden weergegeven in een histogram, die je kunt terugvinden in je camera en tijdens het nabewerken. Maar wat houdt het precies in?

Histogram

Een histogram registreert de hoeveelheid licht die op de sensor valt, in combinatie met de gekozen camera-instellingen. Er bestaat geen goede of juist slechte histogram, het is een weergave of je foto onder- of overbelicht is. Zijn de pieken grotendeels te vinden aan de linkerkant, dan is de foto over het algemeen donker. Als de foto licht is, dan zijn de pieken aan de rechterkant. Het histogram kun je vergelijken met een berg. Alleen zit de berg in het histogram vol met data van de foto.

Aaron Nace

In de video hieronder vertelt Aaron Nace van het Youtube-kanaal Phlean je stap voor stap wat een histogram precies is. Bovendien vertelt Nace ook de link tussen een histogram en de gemaakte foto.

 

 

Phlean is misschien wel het meest populaire YouTube-kanaal voor de startende, gevorderde en professionele fotograaf. Bekijk hier meer handige video’s waar Nace handige tips geeft in de wereld van fotografie.

afbeelding van Aäron Nasarany

AäronNasarany | Redactie

Bekijk alle artikelen vanAäron