Winter wonderland: met of zonder sneeuw

Redactie digifoto Starter 1906

Of het nu een koude winter wordt in Nederland, of je de kou opzoekt op vakantie: de winter doet het goed op foto’s. Maar het komt met de nodige uitdagingen, vooral wanneer sneeuw en ijs het landschap bedekken.

Want sneeuwfoto’s zijn overwegend witte foto’s en de camera kan het daar moeilijk mee hebben. Maar we helpen je op weg om toch gave winter foto’s te maken.

Zoek naar kleurcontrast

Sneeuw en ijs zijn wit. Als het sneeuwt - of sneeuw op komst is - is de lucht ook vaak wit of lichtgrijs. Allemaal flets en kleurloos dus. Zoek dus naar kleur! Je hebt het nodig om een aansprekende foto te maken. Dat kan de lucht zijn tijdens zonsondergang, maar je kunt ook zoeken naar een kleurrijk voorwerp. Een gekleurd hek, huisje of brievenbus bijvoorbeeld. Zo komt de pracht van de witte omgeving ook beter tot zijn recht.

Ga voor winter high key

Als je geen goed kleurrijk element kunt vinden dat dienst kan doen als onderwerp, kun je wellicht je stijl aanpassen op al het wit. Ga voor high key. Hiervoor overbelicht je foto nog iets, volgens de belichtingsmeter. Let wel op dat het wit niet teveel overbelicht is, want dan gaat de informatie verloren. Controleer hiervoor je histogram. Kies rustige onderwerpen, minimalistische foto’s werken bijvoorbeeld erg goed in high key.

Witbalans

Een koelere witbalans werkt vaak goed voor winter foto’s. Wanneer je in RAW fotografeert, kun je je witbalans eventueel in de nabewerking instellen. Maar tenzij je de zonsopgang of zonsondergang fotografeert, kun je beter bij warme kleurtemperaturen wegblijven. Sneeuw is wit, en de schaduwen vaak blauwig. Door de witbalans daarop aan te passen, krijg je een natuurlijker resultaat.

Fotografeer het winterlandschap tijdens het blauwe uur

Tijdens zonsondergang kleurt de lucht en het licht prachtige warme tonen. Net daarna, wanneer de zon al achter de horizon is verdwenen, komt het blauwe uur. We stelden net al vast dat blauwe kleurtonen goed passen bij winterfotografie; dit is dan ook een goed tijdstip om winterlandschappen op beeld vast te leggen.

Apparatuur

De kou heeft invloed op je apparatuur. Batterijen lijken sneller leeg te gaan, neem dus extra accu's mee. Houd degenen die je niet gebruikt, en degene die leeg lijkt, dicht bij je lichaam, bijvoorbeeld in je broekzak. Door de lichaamswarmte doen ze het langer. Bescherm je spullen tegen sneeuw (regenhoes) en zorg dat je niet te vaak van binnen (warm) naar buiten (koud) gaat, je lens kan dan beslaan. Zorg ook voor warme kleding en handschoenen.

Winter fotografie is te gek om te doen. Geen reden om het komend seizoen binnen te blijven dus!

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie