5 tips om portretten te maken met weinig licht

Redactie digifoto Starter 1659

Voor de fotografen die wakker worden zodra de zon ondergaat, is het maken van nachtportretten een fantastische skill om te hebben. Lees onze tips voor nachtfotografie.

We begrijpen het echt wel, je wilt foto's vastleggen precies zoals je het ziet. Toch lijkt dat niet al te makkelijk, zeker niet als het buiten donker is. In de avond is het meeste licht dat we zien kunstmatig. Je hebt dus geen natuurlijk licht. Dat betekent dat voordat je weet hoe je met flitsers kan werken, je eerst moet weten hoe je het meeste haalt uit het licht dat wel beschikbaar is in je omgeving.

Lees ook: Stillevens fotograferen is leuker dan je denkt!

Veel contrast bij nachtportretten

Normaal gesproken, als je 's avonds foto's aan het schieten bent met het natuurlijke licht, ga je veel te maken hebben met contrast. Dat betekent bij nachtportretten dat je in je foto's te maken krijgt met een groot verschil in licht en donker. Dat is iets waar je niet veel aan kan doen.

nachtportretten, nachtfotografie

Gebruik een lichtsterk objectief

Voor het schieten van nachtportretten met omringend licht, raad ik je aan om een lichtsterk objectief te gebruiken. Waarom? Je wilt een manier vinden om de camerasensor zoveel mogelijk licht te laten absorberen. Met een minder lichtsterk objectief zal je foto veel minder helder zijn dan een foto die met een lichtsterk objectief wordt geschoten. Ga over het algemeen voor alle objectieven met een diafragma van f/1.8 of lichtsterker.

Wees niet bang om je ISO te verhogen bij nachtportretten

Als je zoals ik, al super lang bezig bent met het schieten van foto's, dan ben je waarsschijnlijk gewend om niet je ISO te verhogen. Maar in dat geval zal het misschien toch wel handig zijn als je avond foto's wilt maken. Met een hogere ISO krijg je niet zo veel ruis in je nachtportretten en zal het er veel beter uitkomen. Ik zou toch wel zeggen dat je de ISO niet hoger zet dan 6400 voor het geval dat, alhoewel 12,800 nog acceptabel is.

Zet je witbalans op slot

Iets wat je waarschijnlijk nog niet wist is dat in de automatische ISO-stand je camera automatisch de kleurbalans aanpast naar wat het denkt dat je wilt. Met avondfoto's kan dat als gevolg hebben dat de kleuren er niet aantrekkelijk uitzien, waardoor jij je motivatie kwijtraakt om foto's te maken. Tip! Zet je witbalans op slot op daglicht (5500k) of wolfraam (3200k) en je foto zal er meteen beter uit zien, het zal de huidskleur van je onderwerp complimenteren en beter uit zien.

nachtportretten, nachtfotografie

Gebruik een lichtbron van bovenaf

De meest aantrekkelijke lichtbron is die schuin van boven ons komt. Denk er maar eens over na, het is natuurlijk. Het meeste licht van buiten komt van boven ons en het meeste licht binnen komt van het plafond. Wanneer je de foto maakt met het licht dat echt van boven komt en het een beetje naar de kant zet, zal je een beter en natuurlijker beeld krijgen op de locatie.

We hopen dat je wat aan onze tips voor nachtportretten hebt en ermee aan de slag gaat. Mooie foto gemaakt? Upload hem in onze gallery

Meer leren over fotograferen met weinig licht of ben je benieuwd naar hoe anderen het doen? Check deze artikelen over nachtfotografie:

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie