5 geheimen van professionele fotografen

Sterre Hartjes 362
Een goochelaar verklapt nooit zijn trucs. Dit geldt ook voor professionele fotografen. Toch hebben we 5 geheimen van een professioneel fotograaf op een rijtje gezet.

1. Hoge kwaliteit is niet direct hetzelfde als professioneel werk

De kwaliteit van de foto doet er niet speciaal toe. Kwalitatief goede foto's zijn mooi maar minder goede foto's kunnen net zo goed bekendheid krijgen. Professionele fotografen presteren goed doormiddel van regelmaat. Zodra je met regelmaat blijft werken klim je als het ware naar de top. Zodra jij alleen de focus legt op hoge kwaliteit fotografie en je presteert een keer niet met kwaliteit die mensen van je gewent zijn haal je jezelf naar beneden.

2. Fotobewerking 

Professionele fotografen fotograferen in RAW. Zodra je fotografeert in RAW kan je de foto later aanpassen in Lightroom of Photoshop. Bij aanpassingen in RAW bestanden gaat de kwaliteit van de foto niet verloren. De foto in RAW heeft niet perse betere kwaliteit dan wanneer je schiet in JPEG. Echter maakt het de foto wel beter zodra je veel gaat aanpassen in de foto. Bij het fotograferen moet je bedenken dat je altijd nog aanpassingen kan maken aan de foto tijdens de na bewerking. Er zijn wienig foto's die niet zijn bijgewerkt. 

3. Professioneel licht

Belichting is belangrijk. Ondanks dat de camera's met de jaren beter en beter worden wat betreft fotograferen in het donker is het nog steeds belangrijk dat je licht gebruikt in de foto. Met slecht licht is de kans groot dat je ook een slechte foto krijgt. Weet dat een goede foto begint met goed licht. Je kan gebruik maken van het gouden uurtje of oefen met studio licht om zeker te zijn van goede foto's.

4. Wat vragen professionele fotografen?

Hoeveel zou je moeten vragen voor jouw fotografie? Dat ligt helemaal aan jou. De prijzen per uur per fotograaf verschillen tussen de €25,00 per uur en €150,00 per uur. De standaard prijzen voor een fotograaf bestaan niet. De markt en de kwaliteit van de foto bepalen samen hoeveel de foto waard is. Professionele fotografen verkopen hun foto's voor zoveel mogelijk. Het maakt niet uit wat andere fotografen vragen. Vind jij je foto's veel waard? Verkoop dan niet voor minder.

5. Professionele sociale media

Professionele fotografen maken veel gebruik van sociale media. Fotografen posten via sociale media direct naar potentiele klanten. Hiermee winnen ze naambekendheid. Fotografen hopen elke dag dat ze worden opgemerkt door grote merken, modellen en nieuwe klanten. Er zijn fotografen die betaalde post op sociale media zetten om nog meer bereik te krijgen en zo klanten te winnen. Maak gebruik van jouw sociale media skills om meer klanten te krijgen. 

Lees ook: Beginnen met fotografie: 3 tips