Hoge resolutie, heb je dat echt nodig?

Hoge resolutie, heb je dat echt nodig?

Liesbeth Wesdijk 698
Het is bijna een algemene tendens om te denken dat hoe meer megapixels je camera heeft, hoe beter het is. Maar is dat wel zo?

50 MP of 4K video kwaliteit, hebben we dit allemaal wel nodig? Het aantal megapixels is belangrijk voor de kwaliteit van je foto. Het aantal megapixel is een term voor het aantal pixels die zich op de sensor bevinden. Heb je een camera met 30 MP dan heb je dus een sensor met 30 miljoen megapixels. Het gemiddelde computerscherm heeft 1,3 MP. Een hoge resolutie heeft zijn voordelen, maar hoeveel merk je daar van in de praktijk?

Voordelen versus realiteit

Hoge kwaliteit bij grote afdrukken: De standaard waarop we een foto laten afdrukken is altijd 300 DPI. Ons oog ziet eigenlijk geen verschil tussen een afdruk in 150 DPI of 300 DPI vanaf een normale afstand. De huidige printers zijn in staat om een perfecte afdruk te maken op A2 formaat van een bestand wat slechts 10 MP groot is.

De mogelijkheid om te croppen: Het is natuurlijk best fijn dat wanneer je compositie niet helemaal geworden is wat je er van verwacht had, je een deel van de foto kunt croppen, zonder kwaliteitsverlies. Maar eigenlijk moeten je foto's natuurlijk in één keer goed zijn en moet het niet nodig zijn dat je cropt.

De mogelijkheid om te verkleinen: Op je LCD scherm leek je foto scherp, maar op je monitor is duidelijk te zien dat je niet helemaal goed scherp had gesteld, je hoofdonderwerp is out-of-focus. Het voordeel van je hoge resolutie foto is dat je hem kunt verkleinen, waardoor het beeld wel scherp lijkt. Maar feitelijk is dit weer een fototechnische fout en zou je jezelf moeten oefenen in het beter scherpstellen in plaats van een hoge resolutie camera kopen.

Het ziet er beter uit op een groot scherm: Ja, dit is natuurlijk heel logisch. Maar hoe vaak wordt je 4K grote video op een groot scherm afgebeeld? Wanneer de meeste site bekeken worden met een mobiel apparaat die hooguit 2K laten zien. Of hoe vaak ziet iemand je 40 MP grote foto in zijn volle glorie? In plaats van op een 1,4 MP grote monitor?

Wat is belangrijker dan hoge resolutie?

Het is dus niet nodig om perse die camera te kopen met de hoogste resolutie, tenzij je vaak opdrachten doet voor billboards. Het is beter om je te focussen op het dynamisch bereik van je camera en de kleurenweergave. Investeer dus liever in een goede lichtgevoelige lens dan in megapixels.

Conclusie? Laat je niet gek maken door megapixels, ze zeggen niet alles. Veel belangrijker is het dat je foto een verhaal verteld en de kijker raakt. En meestal is dat op een beeldscherm en niet op een poster van 2 x 2 meter. Ook met een camera met minder megapixels kun je prachtige foto's maken en ook die kunnen gewoon op canvas of papier geprint worden!

afbeelding van Liesbeth Wesdijk

Liesbeth Wesdijk | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Liesbeth