Bewaar je foto's veilig

4 opslagmogelijkheden voor je fotobestanden

Redactie 2499
Het verliezen van je foto’s is heel vervelend. Je bent niet alleen uren werk kwijt, maar in veel gevallen ook heel veel herinneringen. Om te zorgen dat je niet zonder lege handen staat na schade, verlies of onhandigheid geven we nu een aantal tips om je foto’s veilig op slaan.

Computer

Dit is natuurlijk een erg voor de hand liggende mannier. Als je al je foto’s op je computer opslaat kan je er heel makkelijk, snel bij zodra je dat wilt. Als je nabewerkingprogramma ook hierop is geïnstalleerd kan je zonder gedoe je foto’s direct nabewerken. Het nadeel hiervan is dat computers verouderen en dat ze na een aantal jaar vaak vervangen worden. Als je niet oppast gooi je hierdoor voor je het weet al je foto’s weg, dus wees gewaarschuwd.

Externe harde schijf

Een externe harde schijf is natuurlijk een goede oplossing om je foto’s van computer naar computer mee te nemen. Er zijn schijven in alle soorten en maten, met veel of weinig ruimte en met externe stroomvoorziening of zelfvoorzienend via USB. Je kan zelf kiezen wat voor jou belangrijk is. Pas er wel op dat externe harde schijven geen oneindig leven hebben. Zeker als je ze vaak meeneemt kunnen ze een keer vallen waardoor ze niet goed meer werken.OpslagLees ook: Tip van de dag 9 juni: neem reserves mee.

Externe harde schijf

Ja, nog een keer. Zeker als je echt een professionele fotograaf wordt is het erg belangrijk om je beste foto’s goed te bewaren. Dat is je portfolio en daaraan kunnen mensen zien wat je hebt gedaan in je carriere. Daarom is het wijs om je beste foto’s op meerdere harde schijven te bewaren. Ook doe je er verstandig aan om niet al je harde schijven op dezelfde locatie te bewaren. Als je bijvoorbeeld drie harde schijven thuis hebt ligggen en er breekt brand uit, ben je nog steeds alles kwijt. Als je je beste foto’s een harde schijf zet en aan je ouders, kinderen of goede vrienden vraagt of je ze daar mag bewaren, zijn je foto’s daartegen beschermd. Vergeet dan niet om af en toe de harde schijf te updaten, zodat je niet alsnog jaren werk verliest.

Opslag in de cloud

Een steeds populairder wordend opslagmedium is de cloud. Er zijn verschillende bedrijven die online opslag bieden zodat je voor een klein bedrag, meestal in abbonnementvorm, al je bestanden op een externe server kan zetten. Dit werkt erg goed en je bestanden zijn veilig, maar je hebt wel internetverbinding nodig om erbij te kunnen. Je kan natuurlijk ook je bestanden opslaan op je harde schijf om ze zo offline beschikbaar te maken.

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie

afbeelding van Sjors

Waarom staat hier de optie NAS niet bij?
Is een makkelijke en veilige oplossing die ook nog makkelijk (scheduling) te back-uppen is!