Ook zonder statief gaat het jou lukken!

Vuurwerk fotograferen, zo doe je dat

Tieme Snijders 607
Nog een paar dagen en dan is het alweer Oud en Nieuw. Misschien heb je het zelfs al wel gehoord: de knallen. We geven je tips om vuurwerk goed op de foto te krijgen.

Je wilt natuurlijk erg graag dit speciale moment vastleggen: al het schitterende vuurwerk dat de lucht in gaat. Maar hoe doe je dat nou eigenlijk? Wij geven jou een aantal tips om fantastische vuurwerkfoto’s te maken, zelfs zonder statief gaat het je lukken! Upload je dan de meest geslaagde foto’s in onze lezersgallery? Wij zien ze op 1 januari 2018 graag verschijnen!

Sluitertijd

Om te beginnen: Gebruik een lange sluitertijd. Op die manier leg je de beweging van het vuurwerk vast en krijg je mooi exploderende vuurwerkpijlen op de foto. En ook de staart van de vuurpijl leg je op deze manier mooi vast. Met wat geluk leg je vang je zelfs meerdere exploderen vuurpijlen op de foto! Houd wel rekening met beweging, je wil een lange sluitertijd gebruiken. Maar iedereen moet ademen, en dit veroorzaakt dan beweging in je foto. Pas je instellingen hierop aan.

Vuurwerk in Koeweit

Diafragma

Gebruik als het mogelijk is een klein diafragma (groot getal) tussen F/8 en F/16. Zo komt er minder licht op de sensor. Maar zo vang je wel de mooiste kleuren van het vuurwerk dat de lucht ingaat.

ISO

Zet je ISO-waarde op 100. Zo voorkom je vervelende ruis in jouw foto.

Groothoek

Gebruik een groothoekobjectief. Op deze manier kan je het spoor van de vuurpijl volgen.
Met een teleobjectief heb je ook meer kans op bewogen foto’s. Een teleobjectief is hier veel gevoeliger voor.

Manueel scherpstellen

Omdat het donker is buiten ben je te laat met op de ontspanknop klikken als je de knal vastlegt. De camera moet dan nog scherpstellen. En ondanks dat veel camera’s dat tegenwoordig razendsnel kunnen, zijn ze nog niet snel genoeg voor het vluchtige vuurwerk. Gebruik daarom de manual focus op de camera. Stel scherp op oneindig (∞). Als je dan de foto maakt ben je op tijd!

Zorg voor stabiliteit

Als je de foto’s uit de hand schiet, zorg er dan voor dat jij en de camera beide stabiel staan en zijn. Ga ergens tegen aan staan, leun tegen een muurtje. Je gebruikt waarschijnlijk een sluitertijd van rond de 4 seconden. Het is mogelijk!

Statief?

Een statief tot je beschikking hebben maakt het allemaal wel wat makkelijker (maar is dus niet per se nodig). Heb je een statief en een trigger? Gebruik ze! Een andere mogelijkheid die bestaat is een app downloaden op je smartphone. Er zijn camera’s die Wifi ingebouwd hebben, en waarvan de fabrikant een app ontwikkeld heeft waarmee je de camera aan kunt sturen. 

Laatste tip:

Blijf fotograferen, dan zit er echt wel wat moois tussen. Maar bovenal: Vergeet ook niet zelf even van het moment te genieten!

Bekijk deze mooie vuurwerkfoto van Edwin Broeks, gemaakt in Vlissingen.