3 lenzen die iedere fotograaf zou moeten hebben

3 lenzen die iedere fotograaf zou moeten hebben

Fokelien Broekstra 1771
'Welke lenzen kan ik het beste kopen?' is een veel voorkomende vraag onder beginnende fotografen. Je wil natuurlijk niet een paar 100 euro aan het verkeerde apparatuur uitgeven. Er zijn veel verschillende type lenzen, de lens die jij nodig hebt is afhankelijk van het onderwerp dat je gaat fotograferen.

Om een zo groot mogelijk bereik te kunnen dekken, is het handig om deze 3 lenzen in het bezit te hebben. Dit is een groothoek lens (18-105mm), een telezoomlens (70-300mm) en een macrolens.  Op deze manier kun je eigenlijk alle onderwerpen fotograferen.

Een algemeen zoomobjectief

Een veel gebruikte lens bij startende fotografen is de 18-105mm lens. Dit is een lens die van groothoek, tot een redelijke zoom kan dekken. Je kan hier portretten mee maken, maar daarnaast ook landschap fotograferen in groothoek. Door het grote bereik kan de lens lang gebruikt blijven worden.

Macrolens

Een goede macrolens is bijvoorbeeld een 50mm lens. Dit is een lens met een vast brandpunt. De lens kun je gebruiken voor portretten maar ook voor macrofotografie, door het vaste brandpunt kun je dichterbij je onderwerp komen dan met een zoomlens mogelijk is. Daarnaast zit er meer bokeh in de foto’s.

Telezoomlens

Een telezoomlens is voor veel fotografen niet het eerste objectief die ze aanschaffen. Vaak komen ze na een korte periode achter dat het handig is om toch een zoomlens van bijvoorbeeld 70-300mm aan te schaffen. Deze zoomobjectief kan bijvoorbeeld wilde dieren dichterbij halen. Daarnaast heb je met deze lens een groot zoombereik wat weer lenzen wisselen scheelt.

Rugtas vol

Met deze 3 lenzen heb je al een rugtas vol apparatuur. Het voordeel van deze 3 lenzen is eigenlijk, dat je veel verschillende soorten fotografie kan beoefenen. Je kan een landschap foto maken, maar ook prima een vogel fotograferen die toevallig voor je op een paaltje gaat zitten. Met deze drie lenzen kun jij jezelf breed oriënteren.

Welke lenzen heb jij in je tas zitten?

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien

afbeelding van Jan Nauta

Hmm sinds wanneer is een 50mm lens een Macrolens. Alles kleiner dan dit is macro. Een 50mm is een lens die het bereik heeft van het menselijk oog.