Ga je voor jezelf beginnen in de fotografie? Regel deze 3 zaken op tijd

Redactie digifoto Starter 330

Ben je dol op fotografie en word je de laatste tijd steeds vaker gevraagd of je betaalde shoots wilt doen? Dan lijkt het je misschien een goede stap om als zelfstandig fotograaf aan de slag te gaan. Als je nog niet eerder ondernemer geweest bent, vind je dit ongetwijfeld een spannende stap. Logisch, want er komt veel op je af. Hierdoor gebeurt het geregeld dat startende ondernemers iets vergeten. Wij helpen je graag om dit te voorkomen. Daarom lichten wij hier 3 zaken uit die je op tijd moet regelen als je voor jezelf gaat beginnen in de fotografie. 

1) Inschrijven als ondernemer

Als je zo nu en dan hobbymatig foto’s maakt van familie en vrienden, hoef jij je meestal niet als ondernemer in te schrijven. Je verkoopt weliswaar een dienst, maar je vraagt hier alleen een onkostenvergoeding voor. Dit verandert als je van je hobby je beroep wilt maken. Je vraagt dan een hogere prijs voor de dienst die je levert en dat zorgt ervoor dat je winst maakt. Je voldoet dan aan de ondernemerscriteria die de Kamer van Koophandel (KVK) stelt, waardoor jij je in moet schrijven in het Handelsregister.

Het grootste deel van de inschrijving kun je tegenwoordig online regelen. Via de website van de KVK lever je de benodigde gegevens aan en kies je een rechtsvorm. Ga je als zelfstandig fotograaf aan de slag? Dan kom je waarschijnlijk bij de rechtsvorm ‘eenmanszaak’ uit. Als je alle stappen doorlopen hebt, maak je een afspraak bij een KVK-vestiging in de buurt om je inschrijving definitief te maken.

2) Open een zakelijke rekening

Zodra je staat ingeschreven in het Handelsregister, kun je in principe beginnen met ondernemen. Wij raden je alleen aan om ook een zakelijke betaalrekening te openen voordat je van start gaat. Voor een eenmanszaak is dit weliswaar niet verplicht, maar je hebt er wel baat bij. Zakelijk geld en privégeld lopen dan niet door elkaar, waardoor je financiën een stuk overzichtelijker blijven. In de algemene voorwaarde van veel banken staat bovendien dat je een privérekening niet voor zakelijke doeleinden mag gebruiken. Doe je dit toch? Dan kan dit uiteindelijk voor problemen zorgen.

Een bedrijfsrekening openen zorgt bovendien voor een professionele uitstraling. Als een klant geld naar je overmaakt voor een fotoshoot, ziet hij op zijn rekeningafschrift de naam van je bedrijf staan. Dit komt doordat de rekening gekoppeld is aan je bedrijf. Gebruik jij je privérekening? Dan staat je eigen naam op het bankafschrift van klanten en dat ziet er een stuk minder professioneel uit. Dit kan bovendien vragen oproepen, want mensen leggen niet altijd direct de link tussen een persoonsnaam en een bedrijf.

3) Sluit verzekeringen af

Tot slot is het belangrijk om je goed te verzekeren als je voor jezelf begint in de fotografie. Sluit bij voorkeur verzekeringen af voordat je daadwerkelijk begint. Doe je dit pas als je in de problemen zit? Dan biedt een verzekering vaak geen uitkomst. Omdat er veel zakelijke verzekeringen zijn, vraag jij je misschien af welke je nodig hebt. Hiervoor kun je het beste eerst de risico’s die je loopt in kaart brengen. Als fotograaf kun je bijvoorbeeld aansprakelijk gesteld worden voor schade die je aan (spullen van) anderen veroorzaakt, waardoor je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nodig hebt. Daarnaast kun je ook baat hebben bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering en een zakelijke rechtsbijstandverzekering.

afbeelding van Kasper.clipboardmedia_115768

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie