Kinderfotografie: Maaike Schauer-Riehl vertelt je er alles over

Kinderfotografie: Maaike Schauer-Riehl vertelt je er alles over

  5019
Kinderen fotograferen dat is iets wat Maaike Schauer-Riehl (32) heel graag doet. Dit viel ons ook op toen we de lezersgallerij bekeken. Op de meeste foto’s van Maaike staan kinderen, waar komt deze interesse toch vandaan? Ze legt het graag aan je uit.

‘Ik ben moeder van een tweeling van net twee jaar oud. Ik fotografeerde in eerste instantie alleen mijn eigen kindjes. Andere mensen zagen deze foto’s voorbijkomen via bijvoorbeeld social media. Hierdoor kreeg ik steeds vaker de vraag of ik ook andermans kindjes wilde fotograferen’, begint Maaike.

Net als vele anderen, vond ze het ook spannend om andermans kinderen op de foto te zetten. ‘Door mijn oorspronkelijke beroep als logopedist en docent merkte ik dat het me eigenlijk heel goed afging en dat ik het niet spannend hoefde te vinden. Ik gebruik mijn werkervaringenen tijdens het fotograferen.’


Foto © Maaike Schauer-Riehl 

Spontaan en origineel

Volgens Maaike is het vastleggen van emoties bij kinderen gemakkelijker dan bij volwassenen. Dat is ook een van de redenen waarom ze het zo graag doet. ‘Ik fotografeer graag kinderen, omdat ze spontaan, authentiek, origineel en puur zijn. Ze kunnen je ineens een brede lach geven, maar ook een boze blik of zelfs een traantje. Dit levert vaak verrassende beelden op. Volwassenen zijn zich vaak toch eerder bewust van de camera en reageren dan minder spontaan.’

Trucjes

Kinderen lopen en bewegen nu eenmaal veel. Dat is iets waar Maaike veel rekening mee houdt. ‘Ik zal nooit van jonge kindjes verlangen dat ze netjes blijven zitten voor de foto. Ook zou ik ze niet vragen om een bepaalde pose aan te nemen. Ik laat ze eigenlijk eerst een beetje hun gang gaan, zodat ze zich op hun gemak voelen. Daarna vraag ik ze om mij te ‘helpen’ of ik lok ze voor de lens met speelgoed of een boekje. Tussendoor vraag ik aan mama of papa of ze het kindje op de goede plek willen zetten of iets willen draaien.’ Dit proces herhaalt zich een aantal keren tot Maaike genoeg materiaal heeft.


Foto © Maaike Schauer-Riehl 

Oudere kinderen daarentegen zijn een stuk eenvoudiger, vindt ze. ‘Ze gaan vaak al direct klaarstaan als volleerd model en vaak helpen zij ook wel een handje mee om hun broertje of zusje in het gareel te houden’, zegt Maaike enthousiast.

Veel aanvragen

Maaike deelt geregeld haar werk via social media, zo heeft ze bijvoorbeeld een eigen Facebook-pagina. Omdat ze vaak haar foto’s online zet, krijgt ze ook aanvragen van mensen. ‘Ik krijg op dit moment elke week wel een mailtje van iemand die graag wat foto’s zou willen van zijn/haar kindje. Dit vind ik ontzettend leuk! Het is toch een fantastisch idee dat foto’s gemaakt door mij in diverse huishoudens boven de bank hangen. Eigenlijk ben ik er nog steeds een beetje door overdonderd.’


Foto © Maaike Schauer-Riehl 

Apparatuur

Voor de foto’s die Maaike maakt, gebruikt ze een Nikon D7100 met drie lenzen. ‘Ik maak de meeste foto’s met mijn oude trouwe plastic fantastic 35mm f/1.8 lensje, Sigma 70-200mm f/2.8 telelens en Tamron 60mm prime lens met een lichtgevoeligheid van 2.0. Ik gebruik ze alle drie heel graag.’ Voorheen gebruikte ze nog twee andere camera's: een Olympus E-500 en een Nikon D3200.


Foto © Maaike Schauer-Riehl 

Weinig flitsen

‘Ik probeer zo min mogelijk te flitsen. Het maakt een foto al snel onnatuurlijk en kinderen kunnen ervan schrikken. Gelukkig fotografeer ik in een zeer lichte ruimte, namelijk bij ons thuis op de zolder. Hier heb ik een studiootje gemaakt. Als het echt nodig is, gebruik ik reflectieschermen’, vertelt de fotograaf.

In de toekomst wil ze nog graag een aantal daglichtlampen en een mooie allround zoomlens kopen, zodat ze tijdens een shoot minder vaak van lens hoeft te wisselen.


Foto © Maaike Schauer-Riehl 

Tips van Maaike voor het fotograferen van kinderen

  • Vraag naar voorbeelden. Ouders hebben vaak vooraf een bepaald resultaat in hun hoofd. Om teleurstellingen te voorkomen, kun je ze altijd een paar voorbeelden op laten sturen van mooie foto’s die zij hebben gezien.
  • Ga mee in het speelplezier van kinderen en haal daar je fotomomenten uit. Voor ouders is een grote lach veel meer waard dan een perfecte compositie.
  • Als kinderen geen zin meer hebben om op de foto te staan of ze hebben hun dag niet, stop dan. Leuke foto’s levert het waarschijnlijk toch niet meer op. Maak bijvoorbeeld een nieuwe afspraak.
  • Houd je in met attributen en achtergronden, zo blijft het kindje het middelpunt.
  • Gebruik niet al te dure achter- en ondergronden. Als je met kinderen werkt, kan er nu eenmaal iets kapot gaan.
  • Vraag kinderen ook eens om zo boos, scheel of stout mogelijk te kijken. Dit levert leuke foto’s op.
  • Vraag ouders vooraf een beetje te vertellen over hun kindje. Wat is het karakter? Heeft het hobby’s? Hier kun je rekening mee houden tijdens de fotosessie, zodat je het kindje zo ‘echt’ mogelijk probeert vast te leggen.


Foto © Maaike Schauer-Riehl