Zo maak je mooie infraroodfoto´s zonder je camera om te bouwen

Mark IJsendoorn 3727
Infraroodfoto’s zien er vaak wonderlijk en surrealistisch uit. Als je iets nieuws wilt proberen is dit dus een prachtige optie. Je kunt je camera ombouwen om in infrarood te schieten, maar dat is een dure en onomkeerbare keuze. Gelukkig is er een goedkoper alternatief: infraroodfilters.

Infraroodfilters zijn redelijk betaalbaar, en maken het mogelijk om mooie infraroodbeelden te schieten zonder je camera om te bouwen. Maar je moet wel weten hoe je ze gebruikt. Deze filters laten alleen infrarood licht door en blokkeren alle andere lichtfrequenties. Dat betekent ook dat er effectief veel minder licht door de lens komt. De hoeveelheid licht die zo’n filter blokkeert is vergelijkbaar met een 10-stops filter, en dat is behoorlijk sterk.

Infrarood met filters

Om foto’s te maken met een infraroodfilter heb je dan ook een langere sluitertijd en een statief nodig. In deze video laat Craig Roberts van e6 Vlogs precies zien hoe je met filters mooie infraroodbeelden schiet. Hij gebruikt een sluitertijd van 5 seconden bij f/5.6 en ISO 400 op een zonnige dag. Bij de meeste camera's zul je in de Live view of zoeker niets zien zodra de lens erop zit. Stel dus van tevoren scherp en zorg dat je autofocus uit staat. Let op dat de lange sluitertijd betekent dat bewegende objecten voor vervaging zorgen. Als je bijvoorbeeld bomen scherp in beeld wilt brengen, moet je de foto’s maken op een dag met weinig wind.

Het heeft wat voeten in de aarde, maar op deze manier kun je infraroodfotografie uitproberen zonder dat je er een camera voor moet opofferen.

 

afbeelding van Mark IJsendoorn

Mark IJsendoorn | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Mark