Zes tips voor onderwaterfotografie

Redactie digifoto Starter 1377

Met de komst van actioncams is onderwaterfotografie in ieders bereik gekomen. Hoge kwaliteit video en foto’s, klein en licht om mee te nemen en het ding kan tegen een stootje. Bovendien zijn de meeste modellen, met of zonder behuizing, waterdicht tot wel 60 meter. Een goed reismaatje dus.

Toch komen de onderwaterfoto’s niet altijd steengoed uit de camera. In elk geval niet zoals de foto’s in de advertenties. Daarom geven we je een paar tips om deze actiecamera tot het beste resultaat te laten komen.

Zoek naar goed licht

Actioncams (zoals die van GoPro) gaan op de automatische stand en zijn niet zo lichtgevoelig. Dat betekent dat je, bij weinig licht, al snel bewegingsonscherpte in je foto’s krijgt. Hoe dieper je gaat in het water, hoe minder licht je hebt. Ook de weersomstandigheden spelen natuurlijk mee, hoe meer zon hoe beter (en dieper) je foto’s kunt maken.

Ga dichtbij

Deze actiecamera’s staan bekend om de enorme wijdhoek van de lens. Om een goede foto te maken, is het belangrijk om daar rekening mee te houden. Ga zo dichtbij als je kunt, want anders heb je kans dat je een zoekplaatje overhoudt. Probeer het onderwerp dat je fotografeert binnen een afstand van een meter te krijgen. Dan heb je nog steeds wat van de omgeving in het shot!

Stel het gezichtsveld van de GoPro bij

Zoals gezegd hebben actioncams een enorme grote hoek. Maar je kunt hier nog wel wat in aanpassen. In het menu kun je het gezichtsveld bijstellen naar ‘narrow’, om een iets nauwer gezichtsveld te krijgen. Het blijft een groothoek, maar je kunt iets gerichter fotograferen. Bij GoPro’s met een onderwaterbehuizing zonder touchscreen moet je dit doen voordat je het water in gaat.

Geef een maximum ISO

In slechte lichtomstandigheden zal de camera ervoor kiezen om de ISO flink op te krikken, wat ervoor kan zorgen dat de kwaliteit van je foto’s snel terugloopt. In het menu kun je een maximale ISO opgeven, om dit te voorkomen. Let er wel op dat de camera zijn belichtingsinstellingen automatisch maakt, dus wanneer het diafragma maximaal open is zal de sluitertijd langer gezet worden, om een goed belichte foto te maken. Bij weinig licht zul je dan een bewogen foto overhouden.

Koop een rood filter voor onderwaterfotografie

Onder water veranderen kleuren. Hoe dieper je gaat, hoe minder kleuren er over blijven. De eerste kleur die door het water wordt weggefilterd is rood. Daarom krijgen je foto’s vaak een blauwe of groenige gloed. Met een rood filter kun je de kleuren terugbrengen en mooie, verzadigde foto’s maken.

Gebruik timelapse

Om een timelapse te maken, heb je iets nodig om de actioncam op te bevestigen, bij voorkeur een statief. Het voordeel van een timelapse, buiten dat je er leuke filmpjes mee kunt maken, is dat je meer kans hebt dat er een goede foto tussen zit. Je kunt de camera opstellen en zelf afstand nemen, waardoor vissen en andere onderwater bewoners wellicht dichter bij de lens komen.Of je kunt de camera opstellen en van een afstandje besturen, met een app.

 

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie