Zes fotografiefouten die je onbewust maakt en hoe je ze oplost

Zes fotografiefouten die je onbewust maakt en zo los je ze op

Senta Bemelman 3936
Zie je vaak horizontale strepen in de lucht op je foto's? Of zijn de ogen van je model niet scherp op een portretfoto? Dan maak je waarschijnlijk een van de onbewuste fouten die op de website van Fstoppers aangekaart worden. Lees hier over de oorzaak van deze problemen en hoe je ze oplost.

Wanneer je net met fotografie begint dan zijn fouten onvermijdelijk. Maar zelfs als je regelmatig met je camera op stap gaat, maak je fouten die ervoor zorgen dat de kwaliteit van je foto's verslechtert. Op de website van Fstoppers werden zes onbewuste fouten van fotografen toegelicht. 

1. Chromatische vertekeningen niet aanpassen

Op het punt waar het contrast tussen wit en zwart in de foto zichtbaar is, kun je een cyaan- of magentakleurige vertekening van het beeld krijgen. Wanneer je flink inzoomt bij een foto worden de kleurverschillen zichtbaar. Deze vertekening staat beter bekend als chromatische aberratie en komt door een optische fout in de lens, waardoor het licht niet goed gelezen wordt.

Bekijk hier een korte video waarin uitgelegd wordt hoe je chromatische aberratie kunt verwijderen in Photoshop. 

2. Je autofocus niet aanpassen van een nieuwe lens

Wanneer je een gloednieuwe lens aanschaft voor je camera, sta je waarschijnlijk niet stil bij de autofocus. Bij een lens die direct uit de fabriek komt zijn de focuspunten vaak niet goed ingesteld, waardoor je foto’s wazig kunnen worden. Een goede focus is belangrijk bij foto’s. Je wilt bijvoorbeeld niet dat bij een portretfoto de mond scherp is, in plaats van de ogen. In deze video kun je leren hoe je de autofocus correct aanpast. 

3. Photoshopbestanden niet automatisch opslaan

Een grote angst bij het nabewerken van foto’s is dat midden in het proces je computer (of het programma) crasht en dat daardoor al je werk verloren gaat. Als je eenmaal begint met bewerken dan kun je gemakkelijk vergeten om iedere keer je foto op te slaan. Als je de 'automatic file recovery' modus van Photoshop inschakelt, hoef je geen zorgen meer te maken. Leer hier hoe je deze modus activeert.  

4. Geen tablet gebruiken om foto’s te bewerken

Om foto’s nauwkeurig te bewerken kan een tablet een uitkomst bieden. Doordat je met een pen werkt, in plaats van een muis, selecteer je makkelijker details uit een foto en wordt retoucheren gemakkelijker.


Foto's © Fstoppers

5. Banding niet verwijderen uit je foto

De vervelende horizontale strepen in de lucht op je foto worden banding genoemd. Je ziet de strepen gemakkelijk over het hoofd, maar je foto’s kunnnen opleven als je de banding verwijdert en je een mooie, egale lucht overhoudt. Leer met deze video hoe je een soepele kleurovergang in de lucht van je foto krijgt. 

6. Alleen een backup van foto’s maken op je computer of externe hardeschijf

Een laptop of lens van je camera zijn vervangbaar. Maar die perfecte foto van je dochter die net haar middelbare schooldiploma in handen krijgt, kun je niet opnieuw maken als je het originele bestand verliest. Een externe hardeschijf lijkt de ideale uitkomst, maar er blijft een kans bestaan dat deze crasht. Een backup is bijvoorbeeld een RAID hard drive. Bij RAID heb je twee kopieën van hetzelfde bestand. Wanneer een van de twee schijven crasht, heb je het bestand altijd nog als backup. In deze video wordt kort uigelegd hoe de hardeschijf van RAID precies werkt.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta