Van fouten kan je leren

Fouten die elke beginner maakt

Redactie digifoto Starter 1805
Iedereen moet ergens beginnen en om jezelf te ontwikkelen moet je soms fouten maken. Zo is dit ook bij de fotografie. Herken jij deze fouten?

Als fotograaf kan je tegen behoorlijk veel problemen aan lopen en ook veel fouten maken. Vaak zijn deze fouten in de nabewerking te herstellen, maar helaas moeten we onszelf soms op de kop tikken; het heeft niet mogen baten.


Overbelichte foto’s maken

Iedereen heeft wel eens foto’s gemaakt die achteraf veel te licht waren. Tevergeefs kruip je achter je computer en start je het bewerkingsprogramma. Hier probeer je in alle wanhoop nog om deze overexposure weg te werken, maar het mag niet baten. Gelukkig kan je het zien als een leermoment en ga je de volgende keer de foto’s iets donkerder maken dan dat je in eerste instantie dacht dat je wilde.


Te veel positionering

Iedereen heeft een eerste keer, als fotograaf zijnde heb je dan ook een eerste keer dat er een model voor de camera staat. Achteraf gezien leer je dat het fijn is om het model te laten bewegen, zodat je een natuurlijke look hebt, maar tijdens de fotosessie ben je constant bezig met het model in een positie zetten en vragen of ze boos of lachend de camera in kan kijken, waardoor je model dus enorm stijf op de foto staat.


Licht verkeerd inschatten

De zon is sterk en je krijgt maar geen mooi licht op je model. Eens en nooit meer. Voortaan ga jij niet meer op het heetst van de dag fotograferen, maar net er na of net er voor (dus rond 10.00 uur of 18.00 uur).  Zo krijg je wat egaler licht, in plaats van dat de ene kant overbelicht is door de zon en de andere kant gitzwart van de schaduw is.

 

 

 

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie