Waar let je op bij het aanschaffen van een portretlens voor naaktfotografie?

Welke portretlens leent zich het best voor naaktfotografie?

Eefke Burg 3464

Als je wel eens naaktfotografie geschoten hebt zal het je niet onbekend voorkomen: het kan soms lastig zijn om iemand perfect voor de dag te laten komen. Wat is de invloed van een portretlens op naaktfotografie en welke leent zich dan ook het beste hiervoor? Lees snel verder.

naaktfotografie, portretlens, portret, naakt, nude

Kenmerken van een goed objectief voor naaktfotografie

Het eerste kenmerk waar je op moet letten: maximale diafragma-opening

Bij naaktfotografie heb je nog meer dan bij normale portretten te maken met huid. Veel huid. Als je een hoog diafragmagetal hanteert dan zal dit er ook voor zorgen dat de naakte huid die je fotografeert te scherp in beeld komt. Dit zorgt er vervolgens weer voor dat je te maken krijgt met een kraterlandschap óf dat je uren bezig bent met de nabewerking.

Het kan dan ook goed werken om aan de slag te gaan met een laag diafragmagetal. Een mooi objectief om hiervoor te gebruiken is de Samyang 85mm F/1.4 AF. Deze is verkrijgbaar voor o.a. Sony FE , Canon EF of RF. Het fijne aan dit objectief is dat het erg compact is én stil is bij het focussen.

Tweede kenmerk: fluisterstil

Dat brengt ons bij een tweede punt waar je op kan letten bij het aanschaffen van een objectief waarmee je naaktfotografie kan schieten: hoeveel geluid het objectief maakt. Je schiet ontzettend intieme portretten. Nog meer dan anders wil je iemand vastleggen hoe zij of hij is. Het is dan ook belangrijk dat een objectief fluisterstil is en bijna geen geluid maakt bij het scherpstellen. Op deze manier zal jouw model zich natuurlijker gedragen voor de camera en kan je de écht spontane momenten vastleggen.

Bij de Nikon AF-S 105mm F/1.4E ED zorgt de Silent Wave Motor ervoor dat de autofocus razendsnel, maar tegelijkertijd superstil is. Dit is voor Nikon liefhebbers dus zeker een goede optie.

naaktfotografie, portretlens, portret, naakt, nude

Lees ook: Naaktfotografie top 5 maand juni

Derde kenmerk: boterzachte bokeh

Bij naaktfotografie fotografeer je vaak dicht op de huid. Het is dan zaak dat de achtergrond in de onscherpte mooi rond is en geen onrustige afleidende achtergrondvlekken veroorzaakt. De bokeh is dan ook erg belangrijk.

Let bij het testen van jouw nieuwe objectief erop wat de onscherpte in de achtergrond doet.  

Lees ook: Naakt fotografie met Chantal Janzen

Laatste kenmerk van een goed objectief voor naaktfotografie: scherpte en contrast

Hoewel je zeker niet wil dat alles scherp is, is het wel belangrijk dat zaken als ogen, wimpers en bijvoorbeeld een mond haarscherp zijn. Let er bij het aanschaffen van een portretlens voor naaktfotografie op dat ondanks een lage diafragmawaarde, de onderdelen die wel scherp zijn ook daadwerkelijk scherp zijn.

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke