Heb je iets aan deze portretlens voor mobiele telefoon?

Portretlens voor mobiele telefoon 70mm van 20 euro: echt of scam?

Eefke Burg 200
Zoals velen ben ook ik een budgetshopper en koop dan ook regelmatig iets op Aliexpress. Ik kwam de Apexel 70mm tegen voor destijds minder dan 20 euro en was geïntrigeerd. Een portretlens voor mobiele telefoon, voor zo weinig geld? Wat zou je hiermee kunnen doen? En is dit het geld wel waard?

De Apexel APL-70mm portretlens voor mobiele telefoon

De omschrijving begint in ieder geval al positief, de Apexel APL-70mm, zoals deze volledig heet, is een objectief opgebouwd uit vijf elementen in vier groepen. Het is gemaakt van Multi-coating Optical Glass en opgebouwd uit aluminium en ABS-plastic. Volgens de beschrijving biedt de Apexel 70mm een zoom van 2.5x zonder vervorming of het verlies van definitie.  

Open je het pakketje, dan kan je hier een hardcase in terugvinden waar de portretlens in kan worden opgeborgen. Hoewel, objectief, wellicht is het handiger hier te spreken van objectiefje. Ook is hier een microvezeldoek te vinden waarmee je de lens kan schoonmaken. Tenslotte is er ook een zonnekap bijgeleverd zodat ongewenste zonnestralen kunnen worden geblokkeerd. Het objectief is op de telefoon te bevestigen door middel van de klem, die een zachte afwerking heeft gekregen zodat deze jouw mobiele telefoon niet zou kunnen beschadigen.

Volledigheidshalve zal ik hierbij vermelden dat ik bij het maken van deze review gebruik heb gemaakt van mijn Huawei P20 Pro. Deze mobiele telefoon heeft al drie camera’s en de mogelijkheid om te zoomen, dus in die zin is het niet per se nodig om het objectief te gebruiken. Echter heeft alleen de hoofdcamera 40 megapixel, dus kan het soms handig zijn om zonder megapixel verlies in te kunnen zoomen. Het objectief belooft verder zachte bokeh, waar ik wel enthousiast van word.

Eerste indruk

Alles zit redelijk degelijk in elkaar, extra handig is de bijgevoegde case. Hoewel dit nu juist een objectief is wat ik zou willen gebruiken door het in mijn handtasje te stoppen en op elk moment bij me te hebben lijkt dit in deze case niet logisch: de case is vrij groot waardoor je ongewenst ruimte verliest. Het bevestigen van het objectiefje gaat makkelijk en ook het gebruik is makkelijk.

Dan: hoe presteert de 70mm portretlens voor mobiele telefoon?

Het is natuurlijk afhankelijk van hoe groot de camera is op jouw telefoon, maar als ik de bijgevoegde zonnekap gebruik op mijn mobiele telefoon, dan heb ik last van vignettering. Er zijn niet alleen donkere randen zichtbaar op de afbeelding, maar daarnaast is er ook nog een gedeelte dat roodbruinig wordt gekleurd door het vignet. Not so pretty. Dit is echter in de oorspronkelijke foto ook voor een deel al het geval. Een gedeelte wordt dan ook veroorzaakt door de camera zelf.

Gebruik ik hem echter op mijn camera aan de voorkant, die een stukje kleiner is, dan is er geen vignettering. Met het objectief bevestigd op je telefoon, dan is het echter niet mogelijk om van te dichtbij scherp te stellen. Een leuke selfie maken is er dan ook niet echt bij. Dit is natuurlijk ook logisch: het is een zoomobjectief en niet bedoeld voor dichtbij.

Hieronder zie je een foto zonder het objectief bevestigd:Dan zie je hieronder een foto met de zonnekap bevestigd, duidelijk is dat er veel sprake is van vignettering:

Dit is een foto die ik heb gemaakt door letterlijk naar voren te lopen:

Als we hem gebruiken voor portretten dan is er meer scherptediepte effect. Mijn twee collega’s zaten achter elkaar en de voorste collega was scherp, terwijl de achterste (een halve meter daar achter) niet scherp was. Er is echter maar een heel klein gedeelte scherp van de foto.

Eindoordeel portretlens mobiele telefoon

Eindoordeel: vaak is het makkelijker om gewoon met je mobiel een stukje dichterbij te gaan staan, om op die manier scherptediepte te creëren. Als je de portretlens toch wil aanschaffen, doe dat dan alleen als je een kleine camera op jouw mobiel hebt. Het is daarnaast veel meer de moeite waard om te investeren in een goede telefooncamera met digitaal nagemaakt scherptediepte-effect.

afbeelding van Eefke Burg
Door: Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke