digifoto Starter Awards

Review: ervaar een fluweelzachte wereld met de Lensbaby Velvet 85mm f/1.8

Christel de Wolff 491
Lensbaby is er voor de creatieve fotograaf die meer wil dan het weergeven van de werkelijkheid. Zo ook met de Lensbaby Velvet-serie, die de wereld om je heen hult in fluweelzachte accenten. Tenminste, als je met een groot diafragma fotografeert. Ik ging op stap met de Velvet 85mm f/1.8.

De 85mm is onderdeel van een serie Velvet-objectieven. Er is namelijk ook een 56mm f/1.6- versie beschikbaar. Anders dan de naam doet vermoeden is de behuizing van de Lensbaby Velvet 85mm van keihard metaal en heeft het objectief een robuuste uitstraling die een beetje doet denken aan oude objectieven voor op analoge camera's.

85mm is een uitstekende brandpuntsafstand voor portretfotografie en resulteert in dromerige portretten met een instantbeautyfilter. Echter omdat de minimale focusafstand van de Lensbaby op slechts 24 centimeter ligt, leent het objectief zich ook uitstekend voor macrofotografie.

Natuur in bloei

Het is een puur genot om op een zomerse dag door eigen tuin te struinen. Door het oog van de Lensbaby Velvet 85mm, zie je de natuur zoals je het nog nooit hebt gezien. Om het fluweelzachte bokeh te krijgen, beschikt het objectief over maar liefst 12 diafragmabladen. Schroef je het diafragma op, dan worden de foto's natuurlijk steeds scherper, maar het dromerige effect met sprookjesachtige kleurtinten blijft.

Gebruiksgemak

Het objectief maakt een stevige indruk en ligt prettig in de hand. Het is niet aan de kleine kant, maar ook niet veel te groot. Voor de stabiliteit van het objectief in de combinatie met een kleine body zoals de Sony A7RIII waarmee ik fotografeerde, kun je het beste de lens ondersteunen met je vrije hand. Doordat je handmatig scherpstelt zal je dit waarschijnlijk automatisch al doen.

De Lensbaby Velvet wordt niet herkend door de camera, dus je camera moet de mogelijkheid hebben om foto's te maken 'zonder objectief' (Shoot Without Lens). Het instellen van het diafragma doe je op het objectief door middel van de diafragmaring en daarom wordt dit ook niet opgeslagen in de EXIF-gegevens.

Focuspeaking

Het handmatig scherpstellen met een regulier objectief is al moeilijk genoeg, maar omdat de Lensbaby Velvet 85mm bij een diafragmawaarde van f/1.8 tot ongeveer f/2.8 een dusdanige onscherpe look heeft, is het bijna onmogelijk om op zicht scherp te stellen. De functie focus peaking, evenals het gebruik van Live View, is dan ook een enorme uitkomst.

Niet voor iedereen

Prefereer je haarscherpe beelden, dan moet je het diafragma op f/5.6-8.0 zetten. Maar ben je verknocht aan je autofocus, dan wordt het lastig. Het vaseline-achtige effect dat je verkrijgt op de grootste opening leent zich ook niet voor iedere foto, maar als je het eenmaal een beetje in je vingers hebt, kun je heel gemakkelijk een bijzondere foto maken. Wat fotograferen met Lensbaby zo leuk maakt, is dat je niet ver van huis hoeft om een interessante foto te maken. In dit geval verliet ik niet eens mijn achtertuin.

Conclusie Lensbaby Velvet 85mm f/1.8

Fotograferen met de Lensbaby Velvet is niet voor iedereen weggelegd, maar voor wie op zoek is naar een beetje variatie in zijn of haar fototas en naar meer creatieve vrijheid is dit objectief een mooie verrijking. Het gebruik van een moderne (spiegelloze) camera is aan te bevelen vanwege de mogelijkheden die het handmatig scherpstellen wat gemakkelijker maken. 

Beoordeling Lensbaby Velvet 85mm f/1.8

+ Robuuste behuizing
+ Eigenzinnige beeldkwaliteit

Adviesprijs € 549,-
Info www.transcontinenta.nl/Lensbaby

Specificaties Lensbaby Velvet 85mm f/1.8

Creatief effect: zacht, fluweelachtig beeld
Brandpuntsafstand: 85mm
Diafragma: f/1.8
Minimale focusafstand: 24 centimeter
Filtermaat: 67 millimeter
Diafragmabladen: 12
Lensopbouw: 4 elementen in 3 groepen
Focustype: handmatig

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel