Leer beter focussen in drie stappen

Leer beter focussen in drie stappen

Senta Bemelman 6507
Niets is vervelender dan onscherpe portretfoto’s. Leer daarom nu in drie stappen hoe jij de beste focuspunten kunt kiezen met behulp van een korte tutorial van Digital Camera World.

Bij portretfotografie ligt de nadruk op een goede focus. Door een groot diafragma krijg je weinig scherptediepte en daardoor een onscherpe achtergrond. Hierdoor is een goede focus noodzakelijk, omdat je maar een klein scherpstelveld hebt. Daarnaast is het lastig als de persoon die je fotografeert, beweegt. Timing is een belangrijk onderdeel van portretfotografie. Met de onderstaande tips van Digital Camera World zorg jij ervoor dat jouw portretten iedere keer scherp zijn.

Focus op de ogen

Omdat de ogen een sterk element zijn bij portretten is het belangrijk hierop te focussen, vooral wanneer je een groot diafragma gebruikt. Sommige fotografen doen dit door op een centraal punt te focussen en vervolgens opnieuw een compositie te maken. Terwijl andere fotografen kiezen voor off-centre focuspunten. Om zeker te weten of de ogen scherp zijn, kun je het beste door de zoeker kijken. Op het LCD-scherm van je camera is het vaak lastig om te zien of de foto scherp genoeg is. Een handige optie om via je scherm te zien of je de juiste focus hebt, is door bij een gemaakte foto flink in te zoomen op de ogen, zodat je kunt zien of ze echt scherp zijn.

Selecteer het focuspunt

Zoals eerder genoemd, gebruiken sommige fotografen een centraal focuspunt, vervolgens drukken zij de sluiterknop half in om deze focus vast te leggen en verplaatsen dan de camera zodat de gewenste compositie tot stand komt. Dit kan het focusveld beïnvloeden en de lijn tussen scherp en onscherp klein maken. Voor een nauwkeurig resultaat kun je beter kiezen voor single-point autofocus, wat betekent dat je zelf een focuspunt bepaalt. Meestal heeft je camera negen focuspunten waar je uit kunt kiezen. Wanneer je een off-centre focuspunt op het oog van je model instelt, dan is je foto nog scherper.

Gebruik de achterste focusknop

Bij de meeste camera’s activeer je de autofocus door de sluiterknop half in te drukken. Op die manier gebruik je de sluiterknop voor twee doeleinden, terwijl het gebruik van de focusknop aan de achterkant van je camera meer controle kan bieden. Het voordeel van de knop aan de achterkant is dat je niet per ongeluk een foto kunt maken, in plaats van je focuspunt vastleggen.


Foto's © Digital Camera World

Lees ook dit artikel met technieken om je camerafocus te verbeteren. 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta