Zelf een studio maken: wat heb je nodig?

Amy Schutte 1669
Je kunt prima een fotostudio in je huis maken. En het hoeft echt geen duizenden euro’s te kosten. Wat heb je nodig om een studio te maken?

In je eigen fotostudio kun je allerlei soorten fotografie beoefenen. Zo kun je er aan de slag gaan met portretten, maar ook met productfotografie. Groot of klein, in jouw eigen studio kun je aan de slag. Hoe? Lees verder.

Raam

Doordat foto’s in de analoge tijd werden ontwikkeld in de donkere kamer, ook wel doka genoemd, zijn er mensen die denken dat een fotostudio ook een ‘blinde’ ruimte moet zijn. Dat is niet zo. Daglicht is juist erg mooi licht, dus waarom zou je er geen gebruik van maken? Het is wel heel fijn als je het licht wat kunt controleren. Met donkere gordijnen kun je de lichtbron kleiner maken, door de gordijnen een stukje dicht te schuiven. Of gebruik vitrages, om het licht meer diffuus te maken en zo zachter op je onderwerp te laten vallen.

Ruimte voor de studio

Je kunt in de meeste ruimtes een studio maken. Je kunt je spullen laten staan, maar ook steeds opbergen zodat je de hal/garage/logeerkamer nog steeds kunt gebruiken voor andere doeleinden. Hoeveel ruimte je nodig hebt, hangt af van het soort fotografie dat je gaat doen en de objectieven die je wil gebruiken. Met een 85mm moet je wat verder van een model af gaan staan en heb je bijvoorbeeld wat meer ruimte nodig. Bovendien is het mooi als je onderwerp een beetje los is van de achtergrond. Meer ruimte is dus fijn, zo kun je ook variëren met de afstand van lampen. En je hebt ruimte om rond te lopen, en foto’s te maken uit verschillende hoeken.

Licht

Je kunt kiezen voor continu licht (lampen die je aanzet, en die het onderwerp doorlopend belichten) of voor flitslicht. In een fotostudio wordt bijna altijd flitslicht gebruikt, om een aantal redenen:

  • flitsers zijn krachtiger dan continulicht
  • je kunt daardoor kortere sluitertijden hanteren en beweging beter bevriezen
  • er zijn veel meer lichtvormers voor verkrijgbaar

Het is een goed idee om een lichtvormer te gebruiken. Dit is bijvoorbeeld een softbox of een paraplu. Zo verspreidt het licht zich meer en is het zachter. Hoeveel lampen je nodig hebt, is afhankelijk van wat je wil. Driepuntsbelichting is erg populair. Hierbij heb je twee flits- of continulampen nodig en een achtergrondlicht. Je kunt eventueel uit de voeten met één flits- of continulamp en een achtergrondlicht, als je dan ook nog een reflector hebt (dat kan een wit stuk karton of plaatje piepschuim zijn). Zo kun je het licht weerkaatsen en de andere kant van het onderwerp invullen met licht. Of het eerder genoemde raam kan een lichtbron zijn. Veel fotografen die een thuis studio maken, kopen een flitsset. Deze bestaan bijna altijd uit twee flitsers, twee statieven en twee softboxen.Maar ook zonder driepuntsbelichting kun je aan de slag; met één flitser (en bij voorkeur een lichtvormer) kun je al prachtige foto’s maken.

Achtergrond

Je kunt achtergrond met ophangsystemen in alle soorten en maten kopen. Maar om te beginnen kun je ook gewoon een egaal gekleurde muur gebruiken. Eventueel kun je ook lakens ophangen.

Natuurlijk zijn stroompunten in je nieuwe studio belangrijk; de lampen moeten wel aan kunnen. Een statief voor je camera is handig, afhankelijk van jouw manier van fotograferen. Met een kleine investering kun je al een prima thuis studio maken!

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy