Word een betere fotograaf

Amy Schutte 184
We willen allemaal mooiere foto’s maken en een betere fotograaf worden. Er zijn vele manieren om te oefenen, maar met deze tips kom je vast verder.

Zelf een betere fotograaf worden? Luister niet teveel naar andere fotografen

Als beginnend fotograaf zoek je natuurlijk naar mensen die er meer verstand van hebben, want daar kun je wat van leren. Dat is zo, maar wees kritisch. Op social media en fora zitten ook veel mensen die in werkelijkheid helemaal niet zoveel kennis hebben, maar graag hun stem laten horen. Bovendien is fotografie slechts voor een deel kennis. Wat ‘mooi’ is, is immers ook heel erg persoonlijk. Probeer dus kritisch te filteren wat goede tips zijn voor jou.

Kill your darlings

Wanneer je steeds meer gaat fotograferen, verzamel je ook steeds meer foto’s. Je zult dus af en toe wat moeten wissen (tenzij je ontzettend veel opslagruimte hebt of wil kopen). Dat betekent ‘kill your darlings’, foto’s die niet goed (genoeg) zijn moeten weg. Ook al heb je er enorm veel moeite voor moeten doen.

Maar niet te enthousiast

De een heeft minder moeite met het weggooien van foto’s dan de ander. Er zijn ook fotografen die erop vertrouwen dat er techniek op de markt zal komen om bewogen of anderszins onscherpe foto’s te repareren. Vergeet niet dat wat je nu als niet mooi of mislukt beschouwd, je later wellicht mooi gaat vinden. Denk aan bewegingsonscherpte of deels onder- of overbelichting.

Ga eens analoog (of doe alsof)

Analoge fotografie was vele malen duurder, omdat je filmrolletjes moest kopen en je foto’s moest (laten) ontwikkelen. Omdat er maar een beperkt aantal afdrukken op een filmrol kan, moet je goed nadenken over een foto. Zo maak je veel bewustere keuzes en kun je eenvoudigweg niet in het wilde weg schieten, zoals dat met een digitale camera wel kan. Daar wordt je een betere fotograaf van. Je kunt jezelf ook een limiet geven met je digitale camera, maar dan moet je wel streng voor jezelf zijn.

Wacht even met het beoordelen van je foto’s

Je hebt een emotionele binding met je foto’s, omdat je weet dat je er moeite voor hebt gedaan of omdat je enthousiast bent over hoe de situatie uitgepakt heeft. Daardoor is het lastig om je foto’s direct te beoordelen, wanneer je nog helemaal in het moment zit. Je kunt je foto’s beter even laten rusten en een dag later (of nog meer) terugkomen om de selectie te maken.

Oefenen om een betere fotograaf te worden

Fotografie is verder vooral een kwestie van doen. Je kunt veel lezen en filmpjes kijken, maar daarna is het vooral een kwestie van doen! Ga op pad, ook als je even geen inspiratie hebt. Juist door aan de slag te gaan, komt de inspiratie vanzelf. Door te doen wordt je een betere fotograaf!

 

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy