Wie is Kelvin en wat doet hij op mijn camera?

Amy Schutte 214
Kelvin is de eenheid waarin kleurtemperatuur wordt uitgedrukt. De warmte (rood) of koudheid (blauw) van de keur van het licht wordt hiermee aangeduid.

Daglicht bevat alle kleuren van het kleurenspectrum. Een wit vel papier is in dat licht dan ook wit. Bij licht dat een net iets afwijkende kleur heeft, zal wit ook iets afwijken. Het probleem is dat onze hersenen dat soort kleine verschillen bijstellen. Bij een gloeilamp lijkt wit voor ons nog steeds wit, al is het in werkelijk geler dan bij daglicht. Onze hersenen balanceren dat verschil eruit.

Een camera registreert alleen en kan dat soort kleurverschillen niet voor ons opheffen. Geler licht zal dus op een foto alles geler maken. Daarom kun je de witbalans instellen. Om dat beter te begrijpen, kun je deze video van LensPro ToGo bekijken.

Hiermee leg je dus eigenlijk aan de camera uit dat wit is bij welk licht. Maar je kan er ook creatief gebruik van maken. In het warme licht van een zonsondergang wil je misschien helemaal niet dat wit echt wit is. Het zou je hele foto een stuk blauwer maken, terwijl je juist die warmte op je foto wilde vastleggen. Daar kun je je witbalans op aanpassen, en misschien het effect nog extra aanzetten. Dankzij deze video weet je nu welke kleurtemperatuur je daarvoor kunt kiezen!

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy