Welke camera koop je?

Amy Schutte 492
Wanneer je een nieuwe - of misschien zelfs je eerste - camera aanschaft, komt er enorm veel op je af. Merken, modellen en functies, sommigen waar je misschien nog nooit eerder van hebt gehoord.

Wanneer je denkt dat het een goed idee is om andere fotografen om hulp te vragen, kom je waarschijnlijk ook van een koude kermis thuis. De meeste fotografen kopen niet vaak een nieuwe camera, en blijven vaak levenslang bij hetzelfde merk. Wanneer dat hen bevalt, zullen ze dat logischerwijs aanraden. Met als gevolg dat iedereen zijn eigen camera aanraadt, en je nog niet veel verder komt. Waar let je dan op?

Welke lenzen zijn er beschikbaar

De meeste camera’s worden standaard geleverd met een kitlens. Die hoef je niet te nemen, alleen een camerahuis is vaak iets voordeliger. Of soms vind je een mooie aanbieding met twee lenzen erbij. Welke lenzen, of eigenlijk objectieven genoemd, je veel zult gebruiken moet vaak in de praktijk blijken. Voor je eerste camera is een kitlens dan ook helemaal geen slecht uitgangspunt. Maar kijk ook eens naar welke lenzen er verder op de markt zijn, en of deze binnen je (toekomstige) budget vallen. Voor hele nieuwe camera’s, vooral bij systeemcamera’s, kan het aanbod hier soms nog wat beperkt zijn, of heel duur.

De sensor van je nieuwe camera

Binnen de ‘sensor- wereld’ zijn er twee varianten die het meest voorkomen: de fullframe sensors en de APS-C. Ook zijn er micro fourthirds op de markt, die je voornamelijk in compactcamera's vindt. Met fullframe sensors kun je een iets kleinere scherptediepte bereiken. Bovendien heeft de maat van de sensor soms invloed op de brandpuntsafstand. Ook presteren fullframe sensors vaak aanzienlijk beter bij hogere ISO’waarden. Het nadeel is dat camera’s met een fullframe sensor vaak duur zijn, en over het algemeen ook groter en zwaarder dan hun APS-C tegenhanger.

Beeldkwaliteit

Natuurlijk is de beeldkwaliteit van je nieuwe camera enorm belangrijk. Ook goed om hier eens naar te kijken en online eens wat foto’s op te zoeken die met de camera die je op het oog hebt gemaakt zijn. Echter, je foto’s zijn zo goed als de fotograaf die ze maakt. Nagenoeg alle camera’s die nu op de markt komen, zelfs instapmodellen, hebben een enorm goede beeldkwaliteit (mits gecombineerd met een goed objectief en natuurlijk een goede fotograaf). Tot op het niveau dat je op billboard formaat zou kunnen vergroten. Dus staar je hier niet blind op.

Functies

Verschillende camera’s hebben verschillende functies. Instapmodellen bieden vaak minder variaties, maar je hebt dan vaak genoeg basistechnieken om je eigen te maken. Of je die functies zult missen is dus maar de vraag. Maar het is goed om er eens naar te kijken, zeker als er al een functie is die je kent en waar je nieuwsgierig naar bent. De kans is dan groot dat je die nu of in de toekomst wil gebruiken.

Formaat van de camera zelf

Wanneer je veel op pad bent met je camera, is het formaat ook van belang. Wil je een camera die gemakkelijk in je jaszak past, of geef je de voorkeur aan een flink formaat? Na een dagje zeulen kan de camera die in eerste instantie niet zo zwaar leek, toch flink door gaan wegen. Neem het dus mee in je overweging!

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy