Wat maakt een aantrekkelijke compositie?

Amy Schutte 675
Eén van de belangrijkste elementen voor het maken van een mooie foto, is een aantrekkelijke compositie. Maar dat valt niet altijd mee.

Wanneer je fotografeert is het altijd aan te raden om even een moment de tijd te nemen. Voor je afdrukt kun je je afvragen: is dit de mooiste compositie die hier te halen valt? Of kan ik nog wat veranderen. Voor het maken van een fijne compositie heb je niets nodig, geen extra apparatuur of objectieven. Dus maak er het beste van, met deze tips.

Maak je compositie niet om bij te snijden

Het is natuurlijk fantastisch dat nabewerking voor vrijwel iedere fotograaf toegankelijk is. Je kunt gemakkelijk en snel wat eenvoudige aanpassingen maken op de computer. Bijsnijden is daar één van, zo kun je je compositie later nog verbeteren. Maar je compositie wordt uiteindelijk beter als je er al over nadenkt voor je daadwerkelijk afdrukt. Vergeet niet dat je als fotograaf de controle hebt over alles wat er in het kader te zien is. Neem die controle, en zorg dat alles wat te zien is de moeite waard is, en dat direct duidelijk is wat het onderwerp van je foto is.

Zorg dat er geen afleidingen in je kader zijn

Om de blik van je kijker als het ware het beeld in te leiden, en ervoor te zorgen dat de aandacht naar het onderwerp gaat, is het belangrijk dat er geen afleidende elementen in het kader te zien zijn. Voorwerpen die niets met het onderwerp te maken hebben bijvoorbeeld. Probeer borden (bijvoorbeeld reclame uitingen of verkeersborden) te vermijden, want over het algemeen wordt de aandacht van de kijker ook naar tekst getrokken.

Kleurgebruik is belangrijk in je compositie

Ook kleuren kunnen de aandacht afleiden. Als je een heel kleurrijke scène hebt, zal dat niet zo snel het geval zijn. Heb je daarentegen ingetogen kleuren (bijvoorbeeld in een landschap) en er is één felle, afwijkende kleur te zien (een fel gekleurde auto bijvoorbeeld), dan zal dat voorwerp de eerste aandacht trekken en een belangrijk element in je foto worden. Neem deze op een fijne plek op in de compositie als dit je bedoeling is (bijvoorbeeld ergens op een derde in het kader, volgens de regel van derden), of hou het voorwerp buiten het kader als je niet wil dat het aandacht in de foto krijgt.

Licht

Denk er ook aan dat het lichtste deel van de foto in de meeste gevallen als eerste de aandacht opeist. Zorg dus dat dat het onderwerp is, of in elk geval met het onderwerp te maken heeft. Gebruik het licht om de kijker het beeld in te leiden. Je kunt tegenlicht gebruiken om een silhouet te benadrukken, of zelfs lensflare om het onderwerp extra te benadrukken.

Vormen

Bepaalde vormen kunnen ook vorm geven aan een betere compositie. Zichtlijnen nemen de blik van de kijker mee. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een weg gebruiken, een hek of elektriciteitsleidingen. Ook de s-curve is bekend in de compositieregels . Deze vorm is erg fijn om naar te kijken en kan de aandacht over het hele kader verdelen. Dankzij het gebruik van vormen wordt de aandacht van een kijker als het ware door je foto heen geleid. Mits goed gebruikt natuurlijk.

Compositie is meer dan alleen de ‘compositieregels’. Door goed over je foto na te denken (dat hoeft niet eens perse heel lang te zijn), kun je betere keuzes maken en de aandacht langer bij je foto houden. Zo maak je voortaan alleen nog interessante foto’s.

 


 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy