Waarom een grijze lucht juist fijn is

Waarom een grijze lucht juist fijn is

Redactie 1945
Een grijze lucht: voor veel fotografen is dat een ergernis. Een mooie blauwe lucht is veel mooier, is vaak de gedachte. Toch kun je als fotograaf veel profijt hebben van een grijze lucht. We leggen je uit waarom.

Vaak wordt gedacht dat je alleen mooie foto’s kunt maken op stralende dagen met een felblauwe lucht. Toch kun je ook op een bewolkte dag prachtige foto’s maken en vaak is het zelfs fijner om te fotograferen bij een grijze lucht dan bij op een felle en contrastrijke zomerdag.

Op een zonnige zomerdag is fotograferen vaak niet zo fijn, omdat je te maken hebt met grote contrasten. De zon schijnt erg fel en daardoor zijn schaduwen ook erg donker. Dat betekent dat je of te maken hebt met over- of onderbelichting. Daarbij komt nog dat als je bijvoorbeeld een portret of groepsfoto wilt maken, mensen last kunnen hebben van de felle zon. Resultaat: dichtgeknepen ogen. Dat wil je niet en juist op dat moment is een bewolkte of grijze dag je beste vriend. Het licht wordt door het wolkendek ook nog eens mooi verspreid, waardoor je foto mooi egaal belicht wordt.

Blijf dus niet binnen op een grijze dag, maar ga juist naar buiten om de mooiste foto’s te maken. 

Bij deze foto is het effect duidelijk. Bij een felle lucht zou de foto minder goed belicht zijn geweest en zouden bijvoorbeeld de dunne elektriciteitskabels tegen de achtergrond zijn weggevallen.

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie