Vrijdag de dertiende is achter de rug dus... zwarte katten op de foto!

Amy Schutte 1126

Afgelopen vrijdag was misschien de uitgelezen dag voor het maken van dit soort foto’s. Of juist niet… Katten doen het in elk geval ontzettend goed op foto’s en in filmpjes, vooral op internet. Zwarte katten zijn alleen lastiger te fotograferen, vooral op selfies. Een Engels asiel luidde laatst de noodklok, omdat zwarte katten gemiddeld langer in het asiel blijven en minder kans op adoptie hebben dan soortgenoten met een andere kleur. De reden volgens dit asiel? Zwarte katten doen het niet goed op selfies. Wij dragen alle asieldieren natuurlijk een warm hart toe, en daarom een aantal tips voor het fotograferen van zwarte katten! (Of honden. Zwarte honden verdienen ook nieuwe baasjes. En konijnen.)

Licht

Dieren zitten niet altijd stil op commando. Vaak krijg je foto’s van een zwarte, bewogen vlek met fel verlichte ogen. De sleutel om je foto goed te krijgen, is licht. Bij donkere dieren in het licht op de juiste plaatsen ongelofelijk belangrijk. Je wil graag de vormen van het dier zien, structuur in zijn vacht evenals die geinige snorharen. De basis is om goed te begrijpen hoe je zwarte onderwerpen fotografeert. Het gevaar dat je onderbelicht en dat er te weinig informatie in je foto zit, ligt immers op de loer. Het fotograferen van details in zwart heeft alles te maken met het dynamisch bereik van je camera. Dat is hoe goed jouw camera (of eigenlijk de sensor) omgaat met het verschil tussen de lichte delen van een foto met de donkere. Bij een DSLR, zeker wanneer je fotografeert in RAW, is dat bereik vrij hoog en kun je in de nabewerking vaak nog heel veel details terughalen. Bij een smartphone is dat over het algemeen minder, dus moet je beter opletten bij het fotograferen zelf.

Zacht licht

Omdat het dynamisch bereik van een camera beperkt is, en je zwarte kat heel donker, is het belangrijk om niet teveel hele lichte delen in je foto op te nemen. Fel licht, zoals in een vensterbank overdag, is geen goed idee. De camera gaat dan op een gemiddelde zitten, waardoor de felle delen wellicht overbelicht worden en de schaduwen verloren gaan. En je zwarte kat wás nou net die schaduw. Probeer dus zachter licht te gebruiken. Het daglicht dat weerkaatst tegen een witte muur bijvoorbeeld. Of een kamerlamp met mooi, zacht licht. Zo voorkom je ook dat het mooie, diepe zwart van de vacht van je dier op de foto een soort verwassen grijs wordt, of helemaal verdwijnt doordat het felle licht delen uitbijt.

Flitsen

Uiteindelijk bepaalt je dier, zéker een kat, wat zelf wat ‘ie doet. Zit je dus toch aan de middagzon en de vensterbank vast? Probeer dan je flitser als invullicht te gebruiken.Bonuspunten als het je lukt om deze te weerkaatsen. Dat kan bijvoorbeeld met een wit stuk karton, maar wordt bij een selfie erg moeilijk. De flitser kan ervoor zorgen dat de schaduwen die anders net weg zouden vallen (lees: de vacht van je dier) ingevuld worden en zo uitgelicht worden. Als je ‘m kan weerkaatsen, dan bij voorkeur op een zo groot mogelijk, wit oppervlak, zoals het plafond. Hoe groter het oppervlakte, hoe diffuser en dus zachter het licht wordt, en hoe mooier je dier op de gevoelige plaat wordt vastgelegd.

Belichting aanpassen

Je kunt natuurlijk ook de belichting aanpassen, ook op je telefoon. De camera gaat immers uit van het gemiddelde van een foto (elke camera rekent terug naar middengrijs, dat is gemiddeld), terwijl je zwarte vriend veel donkerder is dan het gemiddelde middengrijs. Je kunt de belichting daarom gerust lager zetten. Met je DSLR zul je, als je op de meters afgaat, iets moeten onderbelichten. Op je telefoon ook, al zie je daar meestal geen meters. Je kunt dit vaak doen door je vinger op het scherm gedrukt te houden en deze dan langzaam omlaag te bewegen. Zo maakt de camera geen uitgewassen grijs van de mooie vacht. Neem voor de zekerheid (als de poes er geduld voor heeft) een aantal foto’s met verschillende (onder-) belichtingen. Het is soms, vooral buiten, lastig om op het scherm te zien of zwart echt zwart is, of toch grijzig. Dit werkt overigens alleen als je je dier beeldvullend in beeld hebt. Zijn er andere, lichte delen op de foto te zien? Dan neemt je camera dat mee in het berekenen van het gemiddelde en moet je daar rekening mee houden.

Let op de achtergrond

Omdat het dynamisch bereik van elke camera beperkt is, is het verstandig om niet voor een lichte achtergrond te kiezen. Voor een raam is geen goed idee. Of laag bij de grond tegen een lichte lucht ook niet. Bomen zijn daarentegen prima, of een groen grasveld. Let erop dat de achtergrond qua belichting ergens in het midden zit. Samen met je donkere dier kan je camera dit bereik prima aan en moet het niet te moeilijk zijn om een mooie foto te maken.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy