Voeg camerabewegingen toe in Premiere Pro (video)

Voeg camerabewegingen toe in Premiere Pro (video)

Senta Bemelman 1365

Je bent waarschijnlijk bekend met Photoshop en Lightroom voor de nabewerking van foto’s. Maar ook video’s kun je in een mooi jasje steken door middel van nabewerking. Leer hoe je Premiere Pro gebruikt voor mooie camerabewegingen in je video!

Net als in de fotografiewereld kun je ook bij het maken van video’s technieken gebruiken om je video interessant te maken. Wanneer je net met videografie begint, kan dit lastig zijn omdat je nog niet helemaal uit de voeten kunt met de camera.

Oefenen

Oefening baart kunst, luidt het gezegde. Probeer diverse technieken uit. Gebruik ook een statief om stabiele filmbeelden te krijgen.

Pannen

Beweeg de camera van links naar rechts. Door deze beweging kun je een omgeving gemakkelijk in beeld brengen.

Tilt

Wanneer jij jouw camera ‘tilt’ beweeg je de camera verticaal van boven naar beneden, of andersom. Hiervoor heb je een statief nodig met een speciaal statiefhoofd dat kan roteren en naar boven en beneden kan bewegen.

Lang en kort

Wissel lange en korte shots af. Probeer te voorkomen dat je beeld tekort komt of net het ultieme moment mist, door je camera lang genoeg te laten draaien.

Volgen

Volg een onderwerp of loop naar een bepaald punt toe. Hierdoor lijkt het alsof de camera een persoon is geworden die iets of iemand achtervolgt.

Onscherp

Begin met een onscherp beeld en stel scherp op je onderwerp tijdens het filmen. Hierdoor krijg je een mooie en natuurlijke overgang.

Premiere Pro

In de nabewerking kun je nog veel verschillende technieken nabootsen. In de onderstaande video zie je hoe je in Premiere Pro aan de slag gaat!

 

Deze video’s zijn in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen.

 

 

afbeelding van Senta Bemelman

SentaBemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanSenta