Vlekken op iedere foto? Dit is de oorzaak.

Vlekken op iedere foto? Dit is de oorzaak.

Senta Bemelman 9974

Wanneer je vaker met je spiegelreflex op stap gaat, kan het ineens opvallen dat er vlekken op je foto’s verschijnen. Geen paniek het kan namelijk zijn dat er een andere verklaring is dan een technisch mankement aan je camera.

De vlekken kunnen namelijk veroorzaakt worden door stof op de sensor. In een voorgaande video werd uitgebreid verteld hoe je deze het beste kunt reinigen. Maar het is belangrijk om te herkennen of het stof er daadwerkelijk zit. Indien dit het geval is dan komen de vlekken terug op iedere foto en meestal ook op dezelfde plaats. Het stof kun je het beste zien als je met een klein diafragma (bijvoorbeeld f/10) fotografeert. Bij snelle lenzen met bijvoorbeeld  een grote diafragma getal van f/1.4 kan het lastiger zijn om het stof op de foto te zien.

Op de bovenstaande foto zijn diverse vlekken te zien. De grote vlek wordt veroorzaakt door stof op de achterkant van de lens. Terwijl de kleine stippen bovenin komen door stof op de sensor. Deze foto is gemaakt met een zeer klein diagrafma van f/16.

Stof en vlekken

Stof kan ook op andere onderdelen van de camera zitten, maar dan is het effect minder goed terug te zien op foto’s. Bij stof op de spiegel heb je voornamelijk last wanneer je door de zoeker kijkt. Maar op een foto is meestal niets te zien. Wanneer stof op de voor- of achterkant van je lens zit, dan zal dit pas opvallen als het grotere stofdeeltjes zijn. Dit kan leiden tot verlies van contrast en eventueel verminderde kwaliteit van de gemaakte foto’s.

Mocht je twijfelen of er stof op de sensor (of lens) zit, dan kun je op Photographylife meer manieren vinden om je camera te testen.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta