Vijf fouten in stillevens

Amy Schutte 1036
Stillevens zijn composities van stilstaande objecten, die met zorg zijn belicht. In fotografie wordt met foto’s van stillevens ook wel eens gerefereerd aan foto’s van bijvoorbeeld insecten.

In ieder geval gaat het erom dat je de tijd hebt om de scène te zetten. Of dat nu stilstaande dingen zijn als bloemen, boeken of een bureau opstelling, dit zijn veelgemaakte fouten in fotografie van stillevens.

‘Plat’ licht maakt stillevens saai

Licht is één van de belangrijkste ingrediënten van stillevens. Zorg dus dat je in de eerste plaats voldoende licht op je onderwerp hebt. Maar zorg ook dat je de belichting interessant kunt maken. Wanneer je recht van voren belicht, zoals je wellicht bijvoorbeeld bij een portret zou doen, wordt een stilleven al snel plat en saai. Zorg dus dat je wat doet met licht. Belicht bijvoorbeeld van één kant, om meer schaduwen en diepte te creëren. Plaats het licht eens aan de achterkant van het onderwerp Of probeer een lichtbundel te vormen. Dit kan ook allemaal met daglicht van bijvoorbeeld een raam, dus je hebt geen ingewikkelde setup nodig. Zorg dat het licht niet te fel is, want dan kunnen kleuren al snel verwassen lijken.

Een drukke achtergrond

Je kunt stillevens nagenoeg overal maken. In de woonkamer, keuken of misschien heb je wel toegang tot een (thuis)studio. Zorg voor een goede achtergrond. Het belangrijkste is dat zich daarin geen afleidingen vormen. Zorg dus voor een egale achtergrond in een kleur die past bij de sfeer die je in je foto wil neerzetten. In de schilderkunst zijn stillevens vaak behoorlijk donker. Dat hoeft niet perse, maar als je die sfeer zoekt is een donkere achtergrond handig. Als je geen egale achtergrond hebt, kun je misschien gebruik maken van lakens, tafelkleden of zelfs handdoeken. Zorg dat er geen andere voorwerpen te zien zijn dan degene(n) waar je een stilleven van wil maken.

Saaie compositie

Wanneer je je opstelling hebt gemaakt, kun je nog verder experimenteren. Zorg voor een interessante compositie. Probeer eens verschillende standpunten uit en varieer daarbij ook eens met hoogte. Het is verleidelijk om, wanneer je eenmaal je opstelling hebt, voor één shot te gaan maar dat hoeft niet altijd het meest interessante te zijn. Probeer eens wat uit!

Verkeerde objectief

Bij een stilleven is het belangrijk om diepte in het beeld te vangen. Zoals we al zagen kan licht daar enorm bij helpen. Maar ook het objectief dat je kiest heeft invloed. Objectieven met een grote maximale diafragma opening kunnen een kleine scherptediepte creëren, waardoor je de aandacht naar je onderwerp kunt trekken. Met een teleobjectief is de scherptediepte ook kleiner dan met een groothoek bij dezelfde instellingen. Je ziet de details duidelijk en leidt de aandacht naar daar waar die moet zijn.

Geen statief

Een stilleven is een stilstaand onderwerp, dus je kunt het best uit de hand schieten. Dat is wel waar, maar het heeft voordelen om een statief te gebruiken. Je denkt sowieso beter/langer na over hoe je je foto gaat maken. Bovendien kun je met langere sluitertijden werken, zodat je je ISO laag kunt houden en je diafragma kunt gebruiken om de scherptediepte te regelen.

Stillevens zijn leuk om te fotograferen. Je kunt er de tijd voor nemen en er je creativiteit in uiten. Goed om mee te oefenen dus.


 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy