Vijf 50mm lenzen onder 100 euro

Amy Schutte 376
Zoals Kai in deze video zegt: niemand houdt van geld uitgeven. Maar, als fotografen, zit er meestal niets anders op. Goede apparatuur bestaat uit dure materialen, er is veel onderzoek aan vooraf gegaan en heeft dus meestal een flink prijskaartje.

Maar dat hoeft niet! Een 50mm lens is, volgens velen, de meest veelzijdige lens die er is. De brandpuntsafstand komt overeen met die van het menselijk oog, wat inhoud dat een foto gemaakt met zo’n lens meestal heel natuurlijk op ons overkomt. Een fijne lens en als prime lens (vaste brandpuntsafstand) zijn ze heel lichtgevoelig, want ze hebben een grote maximale diafragma opening. Dat betekent dat ze goed presteren bij minder goed licht, maar ook dat ze een mooie kleine scherptediepte kunnen vastleggen. Dat is mooi voor bijvoorbeeld portretten.

 

 

In de video kijkt Kai naar vijf verschillende lenzen en test ze uit. De nifty fifty is, voor deze prijs, voor iedereen toegankelijk. Het wordt gezien als de meest veelzijdige lens en veel fotografen hebben er dan ook één.

 

In het filmpje spreekt Kai over dollars. De dollar staat momenteel laag, dus dat betekent dat 100 dollar een stuk minder is dan 100 euro. Het punt van de video is echter, dat er prima 50mm lenzen zijn waar je niet diep voor in de zakken hoeft te gaan!

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy