Video: eerste indruk Nikon 58mm f/0.95 Noct

Video: eerste indruk Nikon 58mm f/0.95 Noct

Eefke Burg 462
Fotograaf Jordan mocht stiekem al een demomodel testen van de nieuwe Nikon 58mm f/0.95 en is er erg enthousiast door geworden. 'Het is een fantastisch objectief, maar het is ook ontzettend groot,' vertelt fotograaf Jordan.

Nikon 58mm f/0.95 Noct: sample foto's

De fotografen mogen nog niet alles laten zien wat het de Nikon 58mm f/0.95 Noct kan. 'Wat mogen we al wel zeggen? We mogen er nog zelf geen foto's mee maken, maar we kunnen wel een aantal foto's laten zien die Nikon met het objectief heeft gemaakt,' geeft Jordan aan. In de voorbeeldfoto's van Nikon met een model is een prachtige zachte achtergrond te zien. Ook zijn er in het blauwe uurtje foto's geschoten en is er toch nog steeds heel veel detail zichtbaar in de schaduwen.

'De Noct is het eerste objectief voor de Nikon Z serie waarbij je volledig handmatig moet scherpstellen,' vertelt de fotograaf. De Nikon 58mm f/0.95 Noct beschikt over een scherpstelring die een lange weg moet afleggen voordat deze helemaal naar de ene of de andere kant is omgezet. Dit is positief, want dit betekent dat er veel tussenstapjes zijn en dat je dus beter kan scherpstellen op je onderwerp.

'We hebben een volledige elektrische connectie met het objectief. Dat betekent dat het diafragma is in te stellen op de camera en daarnaast zit er ook nog een controlring op het objectief zelf.' De camera beschikt over een elektronisch display waarop het diafragma wordt weergegeven, net als de 24-70 van Nikon. 'Het is echter ook mogelijk om de scherpstelafstand hierop weer te geven, waardoor je deze makkelijk kan aflezen in het donker, mocht je het objectief voor bijvoorbeeld astrofotografie gebruiken.'

Er zit een functieknop aan de zijkant van het objectief die je zo kan instellen als je dat wil. 'Er zit een lenskap op die je er gemakkelijk af kan halen, maar wat ook fijn is dat het objectief over een gemakkelijk te vinden 82mm filterdraad beschikt,' zegt fotograaf Jordan.

Omdat het objectief wat zwaarder is, beschikt het over een plek om een statief aan te bevestigen. Deze is echter dicht op het objectief aangebracht, waardoor deze niet uitsteekt.

Waarom is de Nikon 58mm f/0.95 Noct gemaakt?

Waarom is dit objectief echter gemaakt? 'Ik weet nu al dat er heel veel mensen niet al te positief op dit objectief gaan reageren, die zeggen vast dat het een onpraktisch objectief is wat veel geld kost, maar fotograferen hoort ook leuk te zijn. Het objectief is misschien niet voor iedereen gemaakt, maar soms wil je gewoon kunnen laten zien wat er allemaal mogelijk is met je gear.' Dat is ook wat inspireert aan dit objectief. We kunnen niet wachten totdat we het zelf ook mogen uittesten in de praktijk!

Bekijk alle samplefoto's in de video

 

 

afbeelding van Eefke Burg
Door: Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke