Fotograferen in het donker

Nieuw: de Mitakon full-frame Speedmaster 50mm f/0.95 Mark III portretlens

Siem van Woerkom 335
Zhongyi Optics laat met de Mark III van hun full-frame 50mm f/0.95 een echt 'Bokeh Beast' zien.

Details over de nieuwe Mitakon

Zhongyi Optics (ZY Optics) heeft de nieuwe Mitakon Speedmaster 50mm f/0.95 Mark III voor full frame Sony E, Nikon Z en Canon RF camera's uitgebracht. Het objectief is compact en licht, en biedt volgens het bedrijf betere optische resolutie, anti ghosting en scherpte dan voorgaande modellen. 

De hoofd reden om met deze lens te werken is natuurlijk voor de f/0.95. Vooral op full-frame camera's levert dit ongekende bokeh op en zorgt de lens ervoor dat onderwerpen enorm loskomen van de achtergrond. Ook is het mogelijk om met zeer weinig licht te werken. Zoals al verwacht gaat het hier nog steeds over een lens met manual focus. Je kan deze dus het beste gebruiken op een full-frame camera die de optie focus peaking aanbied, anders zul je veel foto's kunnen verwachten waarbij de ogen van modellen niet scherp zijn. 

De nieuwe versie brengt onder andere 10 elementen in 7 groepen optics met 1 stuk HRI (High Refractive Index) & 5 stuks UD (Ultra-low dispersion) glas. De omhuizing is ditmaal van sterker metaal gemaakt waardoor de lens beter tegen een stootje kan. De lens zal zo'n €800-, kosten wanneer hij binnen nu en een maand te koop is.

Bizarre Bokeh

Hoewel er nog niet heel veel objectieven zijn met het magische diafragma nummer van 0.95 wordt de keuze wel steeds populairder onder fotografen. Vooral mensen die veel portretten schieten prijzen de lenzen voor hun mogelijkheid om een gestoorde bokeh te krijgen, in situaties met weinig licht. Een nadeel van f/0.95 lenzen is echter dat de optische beeldkwaliteit vaak te wensen overlaat. Dus zijn de objectieven die daadwerkelijk ook een scherp beeld verkrijgen met een volledig open diafragma vaak enorm duur. Iets dat we in de loop van tijd zullen zien verminderen uiteraard, dus op het moment nog geen ramp. 


 

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Content Editor

Bekijk alle artikelen van Siem